Τζήκας: Η πλατεία Διοικητηρίου τραύμα για Θεσ/νίκη

32

Για το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Διοικητηρίου μίλησε στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» στον Flash 99,4 o πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας και μέλος του συλλόγου φίλων της πλατείας Διοικητηρίου.

«Στη δεκαετία του 1990 μετά από τα αρχαία που βρέθηκαν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος υπόγειο πάρκινγκ, έχει μείνει ένας χώρος τραύμα στο κέντρο της πόλης» είπε ο κ. Τζήκας και πρόσθεσε «Ο σύλλογος φίλων πλατείας διοικητηρίου πιστεύει ότι επειδή έχουν αλλάξει τα δεδομένα και επειδή δεν μπορεί να γίνει χώρος πάρκινγκ από τη στιγμή που τα αρχαία πρέπει να προστατευθούν, ουσιαστικά να γίνει ένα μουσείο στο πρώτο επίπεδο που βρέθηκαν τα αρχαία και πάνω σε αυτό το επίπεδο να γίνει η πλατεία θα πρέπει με βάση τα νέα στοιχεία να γίνει μία νέα μελέτη και να εγκαταλειφθεί η ιδέα του πάρκινγκ».

Ξεδιπλώνοντας το όραμα του για την πλατεία Διοικητηρίου ο κ. Τζήκας είπε πως θα πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια από την παλιά , πως θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση την ιστορικότητα και τις νέες ανάγκες που έχει η περιοχή καθώς και ότι είναι εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα εντός της τετραετίας.

Όσον αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ ο κ. Τζήκας είπε πως «μέσα στην τετραετία θα έχουμε κάνει τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα έχουμε κάνει τις τεχνικές μελέτες, θα έχουμε καταλήξει στο χρηματοδοτικό σχήμα και ένας πολύ φιλόδοξος στόχος που μπορεί να επιτευχθεί είναι να ξεκινήσουν και οι εργασίες μέσα στην τετραετία».

Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος από τη φετινή ΔΕΘ απάντησε θετικά. «Η Ινδία ήταν μία πολύ σημαντική συμμετοχή. Πήγε πολύ καλά η έμφαση που δίνουμε στις νέες τεχνολογίες με τις start ups. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας κόμβος νέων τεχνολογιών και η Θεσσαλονίκη και η ΔΕΘ θέλουν να το προβάλλουν αυτό. Είχαμε ένα ψυχαγωγικό μέρος που ο κόσμος το τίμησε» είπε χαρακτηριστικά.