Σταύρος Οραήλογλου / Έφτασε η ώρα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης;

Σταύρος Οραήλογλου / Έφτασε η ώρα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης;

Έφτασε η ώρα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης;Του Σταύρου Α. Οραήλογλου

Είναι η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας που αναπτερώνει την ελπίδα πως έφτασε η ώρα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης προχώρησε δημόσια σε μια σημαντική αποκάλυψη και προσδιόρισε χρονικά πως περιμένει την επαναλειτουργία της περίφημης Θεολογικής Σχολής από το επόμενο σχολικό έτος 2018-19,δηλαδή σε μερικούς, μόλις, μήνες.

Όπως σχολιάζουν κύκλοι του Πατριαρχείου, ο κ.κ. Βαρθολομαίος είναι μια κορυφαία προσωπικότητα που μετράει τα λόγια του. Δεν θα προχωρούσε ποτέ στη δήλωση αυτή εάν δεν είχε απτές αποδείξεις και όχι απλές ενδείξεις πως η κυβέρνηση Ερντογάν έχει την πρόθεση να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία και να δώσει την απαραίτητη άδεια ώστε να ανοίξει η Σχολή – σύμβολο της Ορθοδοξίας που παραμένει κλειστή από το 1971.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως έχοντας συμπληρώσει 27 χρόνια Ποιμαντορίας στο Φανάρι, η επαναλειτουργία της Χάλκης αποτελεί το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος είναι και ένας από τους τελευταίους αποφοίτους της. «Δεν θα παραδώσουμε τα μάτια μας στον ύπνο και δεν θα δώσουμε ανάπαυση στους κροτάφους μας, μέχρις ότου δούμε τις κλειστές πύλες αυτού του φυτωρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανοίγουν και πάλι και να υποδέχονται από κάθε σημείο της Οικουμένης νέα στελέχη, που σκιρτούν για θεολογική κατάρτιση», είχε επισημάνει εμφατικά σε γραπτό χαιρετισμό του τον Οκτώβριο του 2016, κατά την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη έκδοσης που αφορούσε την αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος της Σχολής.

Ήρθε η ώρα της δικαίωσης;

Οι επανειλημμένες του εκκλήσεις στην τουρκική κυβέρνηση αλλά και στη διεθνή κοινότητα και οι συχνές του αναφορές στη σημασία που έχει η λειτουργία της για το Γένος και για την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης μαρτυρούν την ειλικρινή του αγωνία. Μένει να δούμε αν ήρθε η ώρα της δικαίωσης.

Στις 25 Απριλίου η συνάντηση Ερντογάν-Βαρθολομαίου στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, επιβεβαίωσε την αίσθηση που υπάρχει, πως μεταξύ των δύο αντρών υπάρχει επί σειρά ετών ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης, από την οποία τόσο το Οικουμενικό, όσο και η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και στην Ίμβρο έχουν αποκομίσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά οφέλη.

Στο άρθρο αυτό, για την οικονομία του χώρου, θα περιοριστούμε  στο διάταγμα του 2011 που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή χιλιάδων ακινήτων που είχαν κατασχεθεί το 1936 από το τουρκικό δημόσιο στα μειονοτικά ιδρύματα. «Χάρη στην τολμηρή ηγεσία του κυρίου Ερντογάν, αλλά και της Κυβερνήσεώς του, αναπνεύσαμε σε πολλά θέματα. Ακόμη χθες, πήραμε και τον τίτλο ιδιοκτησίας ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου, του Δημοτικού Σχολείου του Γαλατά, το οποίο είχε κατασχεθεί από τις Αρχές», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συζήτηση με τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε συνάντηση τους στο Φανάρι, τον Μάρτιο του 2012.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι οιωνοί είναι, επιτέλους, καλοί. Σε μερικούς μήνες θα αποδειχτεί και στην πράξη εάν αυτή η δέσμευση που φαίνεται πως ανέλαβε ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε χαρακτήρα προεκλογικό ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου ή εάν πράγματι ήρθε η ώρα να βιώσουμε το θαύμα.

Loading

Play