Αναστασία Τζαμπαζλή / Η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων

Της Αναστασίας Τζαμπαζλή, μέλος του Δ.Σ του ΕΕΘ και μέλος του Μητρώου της ΝΔ

propoli

 

Η υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη. Έτσι ήταν πάντα, η δυτική πλευρά της πόλης. Ειδικά στα μάτια των αρμοδίων που αποδέχονταν τα γεγονότα, «αδυνατούσαν» όμως να δράσουν για να τα ανατρέψουν.

Πυκνοκατοικημένη περιοχή η δυτική Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης που ήρθε να γεμίσει την πληρότητα του κέντρου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς τα νέα ζευγάρια ή και μεγαλύτερα, βρήκαν την χρυσή ευκαιρία να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι πιο κοντά στο βαλάντιό τους και να στεγάσουν τις οικογένειές τους και τα όνειρά τους.

Η αδυναμία των αρμοδίων τοπικών αρχών να δημιουργήσουν χώρους πρασίνου και αναψυχής είχαν ως αποτέλεσμα η περιοχή να θυμίσει εν πολλοίς τις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Μπετόν, τσιμέντο και λίγα λουλούδια σε κάποιο δημόσιο παρτέρι.

Η ευκαιρία των πρώην στρατοπέδων που παραχωρήθηκαν δεν πρέπει να πάει χαμένη και θα πρέπει να δημιουργηθεί η δίοδος εκτός από χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας μέσα από ήπιας μορφής επιχειρηματικές δράσεις. Γιατί η ανεργία είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα (και) της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Θα ήταν λογικότερο λοιπόν, οι τοπικές αρχές να συμβουλευτούν – και γιατί όχι να αναθέσουν σε ειδικούς – καθηγητές των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης για το πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε, πολυεπίπεδα, τα πρώην στρατόπεδα. Η φοβικότητα που καταγράφεται στο θέμα της αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για τους πολίτες. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η όποια απόφαση δεν μπορεί να ικανοποιεί μια διοίκηση ενός δήμου αλλά το σύνολο των πολιτών, όχι μόνο της δυτικής, αλλά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.

Η δυτική Θεσσαλονίκη έχει ακόμα το πλεονέκτημα της γειτονιάς! Γενιές ανθρώπων που μεγάλωσαν μαζί, γνωρίζονται, πονάνε ο ένας τον άλλον. Άνθρωποι που αλληλοστηρίζονται και αγαπούν τη γειτονιά τους. Που επιθυμούν ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η προοπτική λοιπόν, θα πρέπει να είναι η σταθερά στα όποια σχέδια υπάρχουν, και για την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων.

Loading