Αναστασία Τζαμπαζλή / Η δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

Αναστασία Τζαμπαζλή / Η δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

Της Αναστασίας Τζαμπαζλή, μέλος του Δ.Σ του ΕΕΘ και μέλος του Μητρώου της ΝΔ

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι η δυσοσμία. Ένα χρόνιο πρόβλημα για το οποίο – δυστυχώς- μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση. Η έρευνα των ειδικών επιστημόνων του ΑΠΘ συνεχίζεται προκειμένου μέσα από την καταγραφή των χημικών ενώσεων να εντοπιστεί η πηγή της δυσοσμίας και προφανώς η πολιτεία να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι η δυσοσμία δεν είναι επιβλαβής στον άνθρωπο. Απομένει βέβαια να συνεχιστούν οι ειδικές μετρήσεις για τα οριστικά αποτελέσματα τόσο για την πηγή όσο και για το είδος των χημικών ενώσεων.

Μέχρι τότε όμως ουδείς μπορεί να πει στους χιλιάδες κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης πως να αναπνέουν τη…δυσοσμία. Σκεφτείτε το καλοκαίρι τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία και τη δυσοσμία. Σχεδόν, θάλαμος… αερίων! Και το χειμώνα όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Από τη μία το κρύο και από την άλλη η δυσοσμία.

Το θέμα είναι σοβαρό και δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Και πρέπει να υπάρξει έλεγχος σε όλες τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές δράσεις που καταγράφονται στην περιοχή αλλά και ειδικό πρόγραμμα επίλυσης των όποιων θεμάτων.

Η ΝΔ στο πρόγραμμα της, έχει μελετήσει και έχει σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το «σπίτι» μας. Ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν είναι μόνο μια αφηρημένη υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενεές. Είναι και μια ευκαιρία να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Έτσι, η ΝΔ με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κατάργηση της απαρχαιωμένης κατηγοριοποίησης ανά επίπεδο όχλησης.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει δραστικός περιορισμός των εκπομπών ρύπων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση κατά τουλάχιστον 80% του διοξειδίου του άνθρακα έως το
2050 (σε σχέση με το 1990) με σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τη χρήση προϊόντων πετρελαίου, με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών, των κτιρίων του δημοσίου τομέα και των βιομηχανικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Του καθενός ξεχωριστά και όλων μας. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης, αρκεί να έχει πρόγραμμα και στόχο. Και στην περίπτωση της ΝΔ υπάρχουν και τα δύο.

Loading

Play