Γ. Χαβιανίδης/Ρήτρα μεταρρυθμίσεων για μείωση πλεονασμάτων

Γ. Χαβιανίδης/Ρήτρα μεταρρυθμίσεων για μείωση πλεονασμάτων

Του Γ. Χαβιανίδη

Μεταρρυθμίσεις και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις έναντι ανταλλαγμάτων στο πλεόνασμα του 3,5%, είναι η συζήτηση που διεξάγεται αυτήν την περίοδο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Συνεπώς, το επόμενο διάστημα και εν μέσω της αναβάθμιοης της ελληνικής οικονομίας απο την Fitch μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οι ξένοι επενδυτές αναμένουν τη συμφωνία με τους δανειστές καθώς αυτή θα αποτελεί το σήμα για την οριστική αντιστροφή της τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, το αντικείμενο των συζητήσεων αποτελεί μια ρήτρα η οποία θα επιτρέπει τη μείωση του πλεονάσματος στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη.

Ακριβώς αυτό που θέλουν οι επενδυτές το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα είναι η εκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων, μια απαραίτητη συνθήκη προκειμένου να κινητοποιηθούν ξένα κεφάλαια στην πατρίδα μας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ελεγκτικών οίκων, η Ελλάδα χρειάζεται το 20-21% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 40 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να προέλθουν τόσο από τα ξένα κεφάλαια, όσο και τα ελληνικά τα οποία βρίσκονται ακόμη στο εξωτερικό, «παρκαρισμένα» σε καταθετικούς λογαριασμούς.

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα φέρει τη μείωση πλεονασμάτων

Mιλώντας σε ξένους επενδυτές και προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης είναι μια εκτεταμένη, αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, μείωση φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενίσχυση στα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα, αλλά και βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία.

Επίσης προανήγγειλε μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

Επιπλέον ανέπτυξε τις προτεραιότητες του σχεδίου της κυβέρνησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων,  την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Έκανε, ακόμα, λόγο για υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου που θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας.

Οι μεταρρυθμίσεις – ιδιωτικοποιήσεις

Ένα απο τα συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές ήταν η υλοποίηση δράσεων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προωθήσει εμπροσθοβαρείς λύσεις για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» προκρίνοντας το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με το Σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS), όπου θα μεταφερθούν «κόκκινα δάνεια» και θα εκδίδονται ομόλογα κατά το ιταλικό πρότυπο.

Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου προβλέπεται μεταφορά μεγάλου όγκου «κόκκινων» δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου θεωρείται κοστοβόρα καθώς χρειάζεται ετησίως 800 εκατομμύρια ευρώ έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ  απο τον προϋπολογισμό.

Για την προώθηση του σχεδίου του ΤΧΣ επιλέχθηκε άλλωστε ο υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββός, ο οποίος έχει υπηρετήσει  επι χρόνια σε θέσεις εποπτείας των τραπεζών στην Ευρώπη.

Στις τράπεζες, επίσης, βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητα των ισολογισμών είναι η αξία των ακινήτων η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης. Όσο αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων, τόσο πιο ενισχυμένοι θα είναι οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών.

Εκτός από την ενίσχυση των τραπεζών, ένα μεγάλο κομμάτι που περιμένουν οι  ξένοι επενδυτές είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ανάμεσα  σ’ αυτές που αναμένονται είναι η ιδιωτικοποίηση του 30% του Αεροδρομίου Αθηνών, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ έχει επιλεγεί να δημιουργηθεί ένα μεικτό χαρτοφυλάκιο λιγνιτικών μονάδων, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου προκειμένου να προσελκυθούν και ξένοι επενδυτές στους διαγωνισμούς.

Εκτός, επίσης, απο την εκκίνηση της επένδυσης του Ελληνικού, στο στόχαστρο βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια ώστε να διεξαχθεί ένας διεθνής διαγωνισμός σε συνδυασμό με τις παραχωρήσεις έρευνας υδρογονοανθράκων, εξέλιξη που  θα οδηγήσει σε βελτίωση της τιμής της ιδιωτικοποίησης.

Loading

Play