Του Νίκου Ταχιάου*
«Θα αλλάξουν τώρα πια τα πράγματα προς το καλύτερο;», με ρώτησε ο ηλικιωμένος κύριος στην ουρά του ταμείου του σούπερ-μάρκετ. Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες και γι’ αυτό φρόντισα στην απάντησή μου να είμαι διπλωματικά θετικός. Άλλωστε, στην πολιτική τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Όμως, η ερώτηση δεν ήταν ρητορική, αντιθέτως. Ο συνομιλητής μου είχε σίγουρα συγκεκριμένα θέματα στο μυαλό του. Στην πραγματικότητα, στις εκλογές κανένας λαός δεν στέλνει κανένα μήνυμα. Στις κάλπες αθροίζονται προσδοκίες που μεταφράζονται σε ψήφο κι αν ρωτήσουμε καθέναν ξεχωριστά τι περιμένει από μία νέα κυβέρνηση, θα λάβουμε μία απίθανη ποικιλία απαντήσεων. Γι΄αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η διαχείριση του γενικευμένου αισθήματος προσδοκίας που ακολουθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ας δούμε λοιπόν τις πρώτες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Ελάχιστοι πανηγυρισμοί, λιτή τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης με πιστή τήρηση του τύπου, διακριτική ανάληψη των καθηκόντων χωρίς καταστροφολογία και αναφορές σε «καμμένη γη». Επισκέψεις στο υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας, κινήσεις που αναδεικνύουν ότι οι προτεραιότητές του αφορούν το σύνολο των Ελλήνων και ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές, και στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, που τονίζει την ανάγκη για το άλμα στο μέλλον. Αναγνώριση του Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας, επιλογή που αποκαθιστά τη θέση της Ελλάδος στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.
Κι αν κανείς κατατάξει αυτές τις κινήσεις στο επίπεδο των συμβολισμών, η άμεση έξοδος στις αγορές με την πετυχημένη έκδοση επταετούς ομολόγου αποτελεί την πιο απτή απόδειξη μιας διαχείρισης που, παρά τον ανατρεπτικό για το μέχρι σήμερα μείγμα πολιτικής στόχο, ενέχει το στοιχείο της συνέχειας του κράτους. Κι επίσης, η διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους ενισχύει αυτήν την εικόνα.
Δεν θέλω να συγκρίνω τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις αντίστοιχες του Ιανουαρίου του 2015. Με απλά λόγια, ισχυρίζομαι ότι από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ο νέος πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της εμμονής στις προεκλογικές δεσμεύσεις του και προσδιόρισε τις προσδοκίες των «πολλών» που του έδωσαν την εντολή της διακυβέρνησης στο εφικτό και συνάμα δημιουργικό σε ορατό χρόνο. Και υπό αυτήν την έννοια, νομίζω ότι δικαιώνομαι για την απάντηση που έδωσα στον κύριο της εισαγωγής ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε.
*Ο Νίκος Ταχιάος είναι πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»