Γράφει η Ν. Κεραμέως *
Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της ίδρυσης μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων, αρνούμενος να εντάξει στη συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης την τροποποίηση του άρθρου 16, το οποίο επιτάσσει, στην παράγραφο 5, την αποκλειστική παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.
Η Νέα Δημοκρατία, στον αντίποδα, θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση την αναθεώρηση της εν λόγω συνταγματικής πρόβλεψης, μεταξύ άλλων, για τους εξής λόγους:
- Προσέλκυση φοιτητών και οικονομικά οφέλη από την ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης
Βάσει των εκτιμήσεων έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας 2017, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει 110.000 ξένους φοιτητές και παράλληλα να περιορίσει τις εκροές Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, με άμεσο όφελος της τάξης των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
- Αναβάθμιση δημόσιων πανεπιστημίων & τόνωση επιστημονικής έρευνας
Η δημιουργία μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων θα εισαγάγει μία υγιή άμιλλα με τα δημόσια πανεπιστήμια που θα ωθήσει προοπτικά σε βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης για όλους.
- Περιορισμούς του «braindrain» καθηγητών και φοιτητών
Το 60% των Ελλήνων πανεπιστημιακών καθηγητών απασχολούνται στο εξωτερικό, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 11%, ενώ, η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό σε σχέση με τον πληθυσμό της: 0,34%, συνολικά 37.484 φοιτητές το 2017.
- Δυνατότητα επιλογής ιδρύματος φοίτησης
Η βελτιστοποίηση της αντιστοίχισης των προσδοκιών των φοιτητών με τις διαθέσιμες επιλογές φοίτησης, αναμένεται να μεγιστοποιήσει τις επιδόσεις τους κατά τη φοίτηση και να αυξήσει προοπτικά τις πιθανότητες για καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία.
- Δεν θα ισχύει το παράδοξο να αναγνωρίζονται στην Ελλάδα τίτλοι μη κρατικών πανεπιστημίων εξωτερικού, αλλά να μην επιτρέπεται η ίδρυση τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Τα σαφή και απτά επιχειρήματά μας δεν έχουν ως σήμερα αντικρουστεί ή καταρριφθεί από την κυβερνώσα πλειοψηφία, η οποία αντιτάσσει απαρχαιωμένες ιδεοληψίες που ενδεχομένως θεωρεί ότι ικανοποιούν το όποιο εκλογικό κοινό της έχει απομείνει. Εν προκειμένω, αναδεικνύονται τα εξής παράδοξα:
- η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση των ΑΝΕΛ, του Κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων!
- δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπουδάσει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας που μετά βδελυγμίας αποστρέφεται τα μη κρατικά και ιδιωτικά Πανεπιστήμια έχει χτίσει την καριέρα του διδάσκοντας σε αυτά, ο δε Πρωθυπουργός έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Τουρκίας!
Δυστυχώς, η διγλωσσία μίας Κυβέρνησης που προτάσσει διαρκώς το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού δεν μας εκπλήσσει πια. Ήρθε η ώρα για άμεση αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα. Για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τα παιδιά μας.
* Η Νίκη Κεραμέως είναι βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018