Του Θόδωρου Παπαδόπουλου
Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς για το ελληνικό κράτος, για τον τρόπο που λειτουργούσε και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, χωρίς φυσικά κανείς να θέλει να δει και τις δικές του προσωπικές ευθύνες.
Όμως όλοι έχουμε ευθύνη, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί φυσικά, γιατί άλλη ευθύνη έχει ο υπουργός που νομοθετεί και αλλάζει τη ζωή των πολιτών και άλλη ευθύνη έχει ο πολίτης ο οποίος καλείται να ζήσει εντός του πλαισίου που ορίστηκε από το νομοθέτη.
Σαφώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση η σημερινή, δεν ευθύνεται για όλα τα δεινά της χώρας. Όμως, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων πρέσβευε το «νέο» και το ριζοσπαστικό, δεν έφερε παρά μια επιφανειακή και τις περισσότερες φορές σε επίπεδο ρητορείας «αλλαγή» και τίποτε παραπάνω.
Τα ικανά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ξεχύθηκαν» να δημιουργήσουν το δικό τους κομματικό στρατό, τους δικούς τους ανθρώπους στα media και στους τομείς που έχουν ενδιαφέρον. Γράφαμε πριν από λίγες ημέρες για τη «ρύθμιση» της αγοράς του τζόγου, η οποία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ το «άνοιγμα» μιας αγοράς. Άλλωστε, είχαμε δει τα δείγματα αυτά με το φιάσκο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του Νίκου Παππά και ενδεχομένως να έχουμε επανάληψη του φιάσκου και στη ρύθμιση του τζόγου, καθώς και εκεί η κυβέρνηση, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο για να ικανοποιήσει τους «δικούς» της, έχει κάνει λάθη και παραλείψεις που θα φανερωθούν. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, είχε γίνει και τότε με τις τηλεοπτικές άδειες και κατέληξε σε φιάσκο η διαδικασία.
Το κακό για τη χώρα είναι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λαμπρή ευκαιρία να αλλάξει πράγματα, καθώς υπήρχε και υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό, μιας και η λειτουργία αυτού του κράτους περισσότερο Ανατολή θυμίζει, παρά Δύση. Να πούμε ότι ακόμα χρησιμοποιεί το ΙΚΑ δισκέτες; Θα το διαβάσει κάποιος άνθρωπος με ηλικία μικρότερη των 30 ετών και θα προσπαθεί να καταλάβει σε τι αναφερόμαστε, όταν μετά τη δισκέτα υπήρξε το cd και κατόπιν το usb.
Όταν όμως για την εποπτεία των τραπεζών ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει τον Αλέκο Φλαμπουράρη και όχι κάποιον άνθρωπο με γνώσεις στο αντικείμενο, γίνεται κατανοητό ότι δεν θέλει να αλλάξει τίποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο τους «δικούς τους» με τους «δικούς μας». Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή για την οποία κοπιάζουν όλοι οι «σύντροφοι» που είδαν την εξουσία ως λάφυρο και ας τους κράζει ακόμα και ο δικός τους Νίκος Φίλης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά για την ΕΡΤ ότι «η εικόνα της θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το “μαύρο”. Πολιτικά, αυτό που παράγεται δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018