25 χρόνια ελληνικής κτηματαγοράς: Επιτεύγματα και προκλήσεις στο θεσμικό πλαίσιο

25 χρόνια ελληνικής κτηματαγοράς: Επιτεύγματα και προκλήσεις στο θεσμικό πλαίσιο

Η ελληνική κτηματαγορά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 25 χρόνια, αντιμετωπίζοντας ωστόσο σημαντικές προκλήσεις, κυρίως εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου. Αυτά αναλύθηκαν από τους συμμετέχοντες στο πάνελ με τίτλο «Χαρτογράφηση του ταξιδιού: 25 χρόνια ορόσημα», στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Η νοοτροπία έχει βελτιωθεί και η κοινωνία δέχεται ότι τα ακίνητα είναι ένας παραγωγικός κλάδος. Αυτό που υπάρχει αγώνας να βελτιωθεί, είναι το θεσμικό πλαίσιο», δήλωσε η Δίκα Αγαπητίδου, Ιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια της Athens Economics Ltd – JLL Alliance Partner. Η ίδια τόνισε ότι η πολιτεία εμφανίζεται όλο και λιγότερο τιμωρητική, όμως η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί όσο θα έπρεπε και όσο θα περίμενε η αγορά. Ανέφερε τον Νέο Οικονομικό Κώδικα (ΝΟΚ), ο οποίος, αν και ψηφίστηκε πριν από 12 χρόνια, ακόμα και σήμερα προκαλεί προβλήματα και αβεβαιότητα στην αγορά.

Η κ. Αγαπητίδου πρόσθεσε ότι ο θεσμός της αντιπαροχής έχει φέρει οφέλη στην ελληνική κοινωνία και ότι έχει βελτιωθεί το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της μεσιτείας ακινήτων.

«Επί 25 χρόνια συζητάμε για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού», δήλωσε ο Δημήτρης Ανδρίτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Cerved Property Services, επισημαίνοντας ότι εάν είχαν λυθεί τα βασικά προβλήματα, οι συνθήκες στην αγορά θα ήταν καλύτερες. Πρόσθεσε ότι οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν την Ελλάδα λόγω της μείωσης των τιμών των ακινήτων κατά 25% κατά την περίοδο της κρίσης χρέους, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν αποδοτικό να προσελκύονται επενδυτές λόγω της ασφάλειας δικαιωμάτων.

Ο Πάνος Δανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Danos και μέλος της BNP PARIBAS Real Estate, σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπως η υιοθέτηση του νόμου για τις ΑΕΕΑΠ και τα RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει άλματα προόδου».

Ο Παναγιώτης Μπαρτζιώτης, επικεφαλής της REInvest Greece, τόνισε την ανάγκη να εστιάσουν οι εταιρείες στις επιθυμίες των αγοραστών, καθώς η Ελλάδα προσελκύει ξένους επενδυτές λόγω των καλών αποδόσεων και υποδομών. Αναφέρθηκε στη σημασία της βελτίωσης των μέσων μεταφοράς για την ανάπτυξη του real estate και σε περιοχές εκτός Αθηνών.

Η Όλγα Ίτσιου, Chief Operating Officer της Dimand, αναφέρθηκε στην πρόοδο της ελληνικής κτηματαγοράς, τονίζοντας ότι «τώρα έχουμε ένα τεράστιο απόθεμα κτιρίων που πρέπει να αναβαθμιστούν». Επισήμανε επίσης την ανάγκη ανάπτυξης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Δημήτρη Δελεβέγκο, Δημοσιογράφο της Καθημερινής.

Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ

Loading

Play