Αυξανόμενη υπογεννητικότητα: Κίνδυνος για το μέλλον της εργασίας

Αυξανόμενη υπογεννητικότητα: Κίνδυνος για το μέλλον της εργασίας

Το 1ο Συνέδριο για τη Δυναμική των Πληθυσμών και την Οικονομική Ευημερία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, οργανωμένο από το Κέντρο Κρήτης του ΟΟΣΑ για τους Πληθυσμούς, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον Δήμο Χανίων με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο πάνελ με τίτλο: Demographic changes: Drivers, challenges and policy options, ο Tito Boeri, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi της Ιταλίας, τόνισε ότι «το κυρίαρχο πρόβλημα» της εποχής μας «δεν είναι ότι ζούμε πολύ περισσότερο, αλλά ότι αυξάνεται η υπογεννητικότητα». Επισήμανε ότι αυτό «δύσκολα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», άρα «χρειαζόμαστε μετανάστες και ένα νέο αφήγημα». Τόνισε ότι είναι κοντά η στιγμή που θα έχουμε έναν εργαζόμενο για έναν συνταξιούχο, υπογραμμίζοντας ότι «η υπογεννητικότητα αυξάνεται περισσότερο απ’ όσο αναμέναμε» και αυτή «η τάση δύσκολα ανατρέπεται».

Πρότεινε να περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη, σημειώνοντας ότι «η καινοτομία συνδέεται με τους νέους ανθρώπους». Ως προσωρινή λύση προέτεινε τη μετανάστευση, παρατηρώντας ωστόσο ότι το ζήτημα της μετανάστευσης συνοδεύεται από αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, λέγοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να αναδιαμορφώσουμε το αφήγημα».

Ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, επισήμανε ότι «η κοινωνική διάσταση του θέματος είναι εξαιρετικά σημαντική», δεδομένου ότι η κοινωνική συνοχή καθιστά μια χώρα πιο λειτουργική. Ανάφερε ότι στην Ελλάδα, από το 2011 οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων είναι άνω των 46 ετών.

Ο κ. Γλούμης-Ατσαλάκης τόνισε ότι «πρέπει να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κατάστασης», σημειώνοντας τη δημιουργία εξειδικευμένου υπουργείου από την παρούσα κυβέρνηση. Ανέφερε τους βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης που περιλαμβάνει: 1) την παροχή κινήτρων για την αύξηση των γεννήσεων, 2) την ενίσχυση της εργασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, 3) την αντιμετώπιση του brain drain, 4) τη διαχείριση θεμάτων της 3ης ηλικίας, 5) την τοπική ανάπτυξη και καινοτομία, και 6) τη διαρκή έρευνα στο δημογραφικό.

Η Σέβη Βολουδάκη, Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι «αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν των γεννήσεων», αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας. Τόνισε την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης βρεφονηπιακών σταθμών και ολοήμερων σχολείων.

Ο S (Subu) V Subramanian, Καθηγητής Υγείας του Πληθυσμού και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, αναφέρθηκε στα ζητήματα υγείας που αφορούν την 3η ηλικία, όπως η άνοια και η γνωστική εξασθένηση. «Περισσότεροι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, αλλά δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ ο μέσος όρος του ανώτατου ορίου ζωής», δήλωσε.

Ο Μιχάλης Βλασταράκης, Group Chief Marketing Officer στη Eurobank SA, υπογράμμισε τη σημασία του ιδιωτικού τομέα στη συζήτηση για το δημογραφικό, αναφέροντας ότι «χρειάζεται να κάνουμε μία σειρά πραγμάτων». Τόνισε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για τις χώρες της δύσης είναι το δημογραφικό», και παρουσίασε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Eurobank για την υπογεννητικότητα.

Το πάνελ συντόνισε η Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου ΟΟΣΑ στην Κρήτη. Στο εισαγωγικό της σχόλιο, τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δημογραφικού, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα ήδη μιλάμε για άλλους, εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης».

Για το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα 

Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ

Loading

Play