Ακτινίδιο: ο σπουδαίος καρπός του Δέλτα Πηνειού

Ακτινίδιο: ο σπουδαίος καρπός του Δέλτα Πηνειού

Το Δέλτα του Πηνειού, μια γραφική περιοχή που εντυπωσιάζει με τις υπέροχες παραλίες και τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο, φημίζεται και για την ιδιαίτερη γεωργική του παραγωγή. Ανάμεσα στα χωράφια που αγκαλιάζουν τον ποταμό, τα περιβόλια με τα ακτινίδια ξεχωρίζουν ως σημαντικό προϊόν της τοπικής γης. Το εύφορο έδαφος σε συνδυασμό με το κλίμα προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του ακτινιδίου στη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Αναστασίου, δραστήριο παραγωγό ακτινιδίου της περιοχής του Στομίου, το μικροκλίμα που υπάρχει στο Δέλτα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή του ακτινιδίου. «Το ακτινίδιο είναι εξαγώγιμο προϊόν. Σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, και αλλού, το ακτινίδιο μας ταξιδεύει από τα δικά μας περιβόλια», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η ατμοσφαιρική υγρασία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους είναι παράγοντες σημαντικοί για την ποιότητα του ακτινιδίου».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού του Ομολίου, Θάνασης Κυριάκος, εξήγησε ότι η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα προσφέρει τη δυνατότητα να παραχθεί ένα πολύ καλό ακτινίδιο, με πολύ σημαντική ποσότητα παραγωγής. Η παραγωγή κάποτε έφτανε έως και 4 τόνους το στρέμμα.

Οι παραγωγοί σημείωσαν ότι οι νέοι παραμένουν στα χωριά τους και ασχολούνται με την καλλιέργεια, αναγνωρίζοντας ότι αυτή απαιτεί προσωπική εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική και η συλλογή του ακτινιδίου είναι μια κρίσιμη διαδικασία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από αυτή εξαρτάται η ποιότητα του καρπού και η διάρκεια ζωής του».

Η συγκομιδή πραγματοποιείται συνήθως από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, όταν οι καρποί φτάνουν την ιδανική ωριμότητα. Η συλλογή γίνεται χειρωνακτικά για να προστατευτούν οι ευαίσθητοι καρποί, καθώς ακόμα και μικροί μώλωπες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά τους κατά την αποθήκευση.

Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας, οι παραγωγοί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. «Μετά τον Ντάνιελ και την ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, η παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή έπεσε θεαματικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ομολίου. «Σήμερα, με δυσκολία θα φτάσει τον 1 τόνο, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη ζημιά που έχουμε πάθει». Οι παραγωγοί αναμένουν κρατική στήριξη για να συνεχίσουν την παραγωγή του πολύτιμου αυτού καρπού.

Loading

Play