Ανακοινώσεις για την κοινωνική αντιπαροχή προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του έτους

Ανακοινώσεις για την κοινωνική αντιπαροχή προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του έτους

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εξελισσόμενο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, με συντονίστρια την κυρία Έρη Μητσοστεργίου, Principal, COO, Capital Markets, Avison Young, κατά την 25η Prodexpo, το μακροβιότερο και κορυφαίο συνέδριο στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται σήμερα 21 και αύριο 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 2023, ως ένα «θαύμα της Δημόσιας Διοίκησης». Μέσω αυτού δόθηκαν 9.000 δάνεια και μέσα σε ένα χρόνο εκταμιεύτηκαν 7.500, προσθέτοντας ότι η ΔΥΠΑ κοιτάει συνεχώς στο εξωτερικό βέλτιστες πρακτικές για την κοινωνική κατοικία.

Για τον ίδιο, το επόμενο στοίχημα για την κοινωνική κατοικία είναι η Κοινωνική Αντιπαροχή, η οποία θα προσφέρει κατοικίες, με όρους της αγοράς, και διαμερίσματα με ελκυστικούς όρους για όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον πρώτο διαγωνισμό της κοινωνικής αντιπαροχής μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να είναι στοχευμένη η πολιτική που εφαρμόζεται για την κοινωνική κατοικία. «Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», το 90% όσων έλαβαν χρηματοδότηση είχαν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και το 60% ήταν ζευγάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Φαίη Μακαντάση, Research Director, diaNEOsis, αναφέρθηκε σε δημογραφικά στοιχεία, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2050 στην Ελλάδα θα υπάρχουν 8,8 εκατ. πολίτες κατά μέσο όρο, με το 1/3 του πληθυσμού να είναι άνω των 65 ετών. Επίσης, ανέφερε ότι η χώρα κατέχει υψηλά ποσοστά πρώτων γεννήσεων από τα 31 χρόνια και πάνω.

Στον ίδιο τομέα, ο κ. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, εξήγησε ότι το ζητούμενο είναι να δοθεί σε περισσότερο κόσμο προσιτή και ποιοτική κατοικία. Η στεγαστική κρίση είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η οικονομική κρίση και η αύξηση των ενοικίων, ενώ η βραχυχρόνια μίσθωση επηρεάζει την κατάσταση.

Ο κ. Γλούμης παρουσίασε σχέδιο για την ενίσχυση του δημογραφικού μέχρι το 2035, το οποίο θα περιλαμβάνει ενίσχυση των γεννήσεων και στήριξη της οικογένειας, καθώς και προγράμματα κοινωνικής στέγασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της, η κυρία Μαρία Ζαφειριάδου, Architect & Urban Designer, Partner, Thymio Papayannis & Associates, τόνισε τη σημασία του ολοκληρωμένου σχεδιασμού νέων γειτονιών, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία γκέτο και να προωθηθεί η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ

Loading

Play