Η ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας αποκαλύπτει σοβαρές αναπτυξιακές ελλείψεις. Η Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ παρέχει μια κρίσιμη προοπτική στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας μας, αμφισβητώντας τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι μια φωτεινή εξαίρεση μέσα στην οικονομική στασιμότητα της Ευρωζώνης. Η έκθεση αναδεικνύει ότι πίσω από τους ενθαρρυντικούς ρυθμούς ετήσιας μεγέθυνσης του ΑΕΠ, κρύβονται σημαντικά αναπτυξιακά ελλείμματα.
Συγκεκριμένα, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης εξαρτώνται κυρίως από την κατανάλωση, η οποία, ωστόσο, δεν έχει υποστηριχθεί από αντίστοιχες αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς ή από επενδύσεις. Επιπλέον, η αύξηση των επενδύσεων στις κατοικίες, σε μεγάλο βαθμό προερχόμενες από το εξωτερικό, μπορεί να κρύβει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ειδικά καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια στεγαστική κρίση λόγω της αύξησης των τιμών και ενοικίων.
Η μείωση των επενδύσεων στην υψηλή τεχνολογία και η χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων σε κλάδους αυτού του τύπου, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπογραμμίζουν τις ελλείψεις στη δομή της παραγωγής. Τέλος, η χαμηλή διατήρηση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη δείχνει ότι η χώρα μας παραμένει εγκλωβισμένη σε μοντέλα ανάπτυξης που βασίζονται στο χαμηλό κόστος εργασίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr