Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης, αλλά οι δομικές αδυναμίες ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους. Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα κυρίαρχα αφηγήματα των τελευταίων ετών, έχει ανακάμψει σε μια κανονικότητα μετά την ταραχώδη περίοδο 2010-2019 και παρουσιάζει μια αναπτυξιακή δυναμική, με ποσοστά που ξεπερνούν τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, εκτός από την πανδημία. Αυτή η εικόνα αναδεικνύει το ελληνικό οικονομικό success story, το οποίο η κυβέρνηση επενδύει προκειμένου να εδραιώσει την πολιτική της ηγεμονία. Ωστόσο, μια πιο διεξοδική ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι η ανάπτυξη αυτή έχει «πήλινα πόδια», είναι δηλαδή εύθραυστη και συνοδεύεται από σοβαρές δομικές αδυναμίες.
Η Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης. Όπως αποδεικνύεται, η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιδράσει μόνο ελαφρώς στις αποδοχές των εργαζομένων, καθώς οι πραγματικοί μισθοί συνέβαλαν μόλις κατά 1% στην αύξηση αυτή. Ταυτόχρονα, οι πραγματικές επενδύσεις, οι οποίες είναι κρίσιμες για την ποιότητα της ανάπτυξης, παραμένουν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι εισαγωγές ενδιάμεσων προϊόντων είναι επιτακτικές, καταδεικνύοντας τις διαρθρωτικές αδυναμίες της εγχώριας παραγωγής και την έλλειψη βιομηχανικής πολιτικής.
Αυτή η αναντιστοιχία στο παραγωγικό μοντέλο ενισχύει την ανάγκη για μια νέα κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Χωρίς στρατηγικές πολιτικές που να προάγουν την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η ελληνική οικονομία ενδέχεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πρόκληση μιας ανάπτυξης με «πήλινα πόδια», θυσιάζοντας τις βάσεις για μια πραγματική και βιώσιμη οικονομική πρόοδο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr