Ανδρέας Παπανδρέου: Η αργοπορημένη αντίληψη για την κλιματική κρίση και οι συνέπειές της

Ανδρέας Παπανδρέου: Η αργοπορημένη αντίληψη για την κλιματική κρίση και οι συνέπειές της

«Δεν μπορείς να περιμένεις από την αγορά να λύσει το πρόβλημα» της κλιματικής κρίσης ανέφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συζήτηση που συντόνισε ο Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος, Διευθυντής της Dcarbon, στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που διεξάγεται στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι «αν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις αρχίζουν και αντιλαμβάνονται τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, στον βαθμό που ηγούνται φοβούνται ότι μπορεί αν πάρουν μέτρα να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα βραχυπρόθεσμα». «Είναι περίπου 30-40 χρόνια πριν, όταν αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα του θέματος. Άργησε πάρα πολύ η αντίληψη που είχαν οι επιστήμονες να γίνει κοινή αντίληψη και να επηρεάσει και τους πολιτικούς». Φτάσαμε το 2008 να είμαστε έτοιμοι για δράση για την κλιματική αλλαγή, όμως η οικονομική κρίση τα άλλαξε όλα. Μπήκαν πιο βραχυπρόθεσμοι στόχοι στις προτεραιότητες. Βλέπαμε όμως ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται μέρος της ζωής μας. Το 2015 στο Παρίσι οι χώρες αποφάσισαν να θέσουν ξεκάθαρο στόχο ότι μέχρι το 2050 πρέπει να φτάσουμε σε ενεργειακή ουδετερότητα.

Παράλληλα, ο καθηγητής αποκάλυψε ότι υπάρχει και μια θετική πτυχή για το κλίμα στην γεωπολιτική ένταση που παρατηρείται παγκοσμίως. «Η γεωπολιτική αστάθεια μειώνει τις πιθανότητες για συνεργασίες που είναι απαραίτητες σε παγκόσμιο επίπεδο για την πράσινη μετάβαση». Υπάρχει όμως και ένα θετικό στις γεωπολιτικές εντάσεις. Στο βαθμό που χώρες όπως η Κίνα αντιλαμβάνονται ότι η πράσινη ενέργεια είναι το μέλλον, ότι αν δεν επενδύσει στο επίπεδο αυτό κινδυνεύει να χάσει. Ωθείται ένας ανταγωνισμός στο ποιος θα κυριαρχήσει στις νέες τεχνολογίες.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε για τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο συνδυασμός της αύξησης της στάθμης της θάλασσας μαζί με τους καύσωνες και της ξηρασίας ή των έντονων καιρικών φαινομένων, βλέπουμε ότι η τουριστική βιομηχανία μπορεί να επηρεαστεί δραματικά».

Μιλώντας, τέλος, για την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με το κόστος της μη μετάβασης, σημείωσε ότι «με συντηρητικές υποθέσεις, υπολόγισαν μια ζημιά της τάξης του 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2100», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «η απώλεια στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσει ακόμα και το 10% ετησίως».

Loading