Τελικά από το “Κυριάκος γιοκ”, που ξεστόμισε προ μηνών ο Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι το “Κυριάκο φίλε μου”, η απόσταση είναι μια επίσκεψη δρόμος…
Μόνο που η διπλωματία και οι διεθνείς σχέσεις δεν βασίζονται στο πως… ξύπνησε ένας Πρωθυπουργός ή ένας Πρόεδρος. Οικοδομούνται σε στέρεα θεμέλια και οι διακρατικές σχέσεις είναι αμοιβαίας εμπιστοσύνης (στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό να συμβεί). Στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν πολύ καλά, γι’ αυτό είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους ενόψει του σημερινού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, καθώς γνωρίζουν ότι στην περίπτωση του Τούρκου Προέδρου ισχύει το “Φοβού τον Ταγίπ και δώρα φέροντα”.
Ανεξάρτητα του τι προσδοκά και τι όχι η Αθήνα από τις σημερινές συναντήσεις, η Ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Υπό το πρίσμα αυτό προσδοκά, να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.
Τα τρία θέματα που θα θέσει ο Μητσοτάκης
Επίσης, στη διμερή τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
Διαβάζοντας ξανά και ξανά τη συνέντευξη Ερντογάν
Περιμένοντας την προσγείωση Ερντογάν στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν ξανά και ξανά τη συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου, η οποία κινείται σε θετικούς τόνους, πολύ διαφορετικούς από αυτούς που χρησιμοποιούσε στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτή τη φορά δεν είχε απειλές του στυλ: «θα έρθουμε νύχτα», «ούτε Μητσοτάκης γιοκ». Μιλάει σε φιλικό τόνο για την Ελλάδα («Ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο», αναφέρει χαρακτηριστικά) και τον Πρωθυπουργό, γεγονός που σηματοδοτεί βούληση για διατήρηση του θετικού κλίματος.
Ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνει τις τουρκικές θέσεις σε βασικά θέματα. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. “Η διαφορά μας είναι μία: η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς διαφωνούμε. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το σημαντικό είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις, ούτε να βρισκόμαστε «στα κόκκινα».
Για την παραπομπή στη Χάγη πρέπει να υπογραφεί συνυποσχετικό με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μερών. Και αυτό αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία, έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο, όπως έχει φανεί από τις συζητήσεις των προηγούμενων χρόνων. Απέχουμε πολύ απ΄αυτό” εξηγούν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δείτε επίσης: Στην Ελλάδα σήμερα ο Ερντογάν – Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ – Τρια αεροπλάνα η αποστολή του