Η αύξηση της συνεισφοράς της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας – σήμερα μόλις 0,7% – είναι ένας από τους στόχους του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο φέρνει κοντά ερευνητές, πανεπιστήμια, βιομηχανία και ένοπλες δυνάμεις, με στόχο την ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογιών και προϊόντων «made in Greece». Αυτή την περίοδο, οι δαπάνες για εξοπλισμούς – κυρίως εισαγόμενους – απορροφούν περίπου το 1,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Μάλιστα, το ΕΛΚΑΚ – η μεταστέγαση του οποίου σε χώρο ενοικιαζόμενο από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο – βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με ομοειδείς φορείς ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, με στόχο την άντληση εμπειρίας σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας οικοσυστημάτων καινοτομίας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Κέντρου. Ο κ. Βασιλικός γνωστοποιεί ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2025 πρόκειται να βγουν στον «αέρα» από το ΕΛΚΑΚ προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με στόχο την προσέλκυση εταιρειών, οι οποίες θα κληθούν να προσφέρουν λύσεις σε τουλάχιστον έξι τομείς, οι οποίοι υποστηρίζουν την ενίσχυση του βάθους και της αξιοπιστίας αντίληψης στο πεδίο της μάχης, την ευχέρεια στη λήψη αποφάσεων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και την ικανότητα αποτελεσματικής σύνθεσης δεδομένων από διαφορετικές πηγές.
Το ΕΛΚΑΚ, που θα απορροφήσει 100 πρότζεκτ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αναμένεται να στελεχωθεί προσεχώς με ικανό αριθμό επιπλέον στελεχών εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους. Σήμερα το ΕΛΚΑΚ στελεχώνεται από 32 άτομα, εκ των οποίων οκτώ υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Το προσωπικό αυτό, παρατηρεί, είναι το ελάχιστο δυνατό για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου, το οποίο αναμένεται να στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες με διδακτορικά διπλώματα σε τεχνολογικούς κλάδους, που έχουν εμπειρία ως ερευνητές.
Η χρηματοδότηση του Κέντρου προέρχεται από εκτιμώμενο ποσοστό 2,5% επί των πιστώσεων του εξοπλιστικού προγράμματος προμηθειών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από αυτόν τον προϋπολογισμό θα χρηματοδοτούνται δράσεις για την ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και έργα υψηλότερης τεχνολογικής ετοιμότητας.
Κατά τον κ. Βασιλικό, τα αποτελέσματα έρχονται με πολλές ταχύτητες ανάλογα με την πολυπλοκότητα των πρότζεκτ, ενώ η ελληνική αμυντική βιομηχανία συμβάλλει σήμερα περίπου κατά 0,7% στο ακαθάριστο ΑΕΠ της χώρας, όταν οι συνολικές αμυντικές δαπάνες ανέρχονται σε 3%-3,5% του ΑΕΠ. Η ελληνική συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας καταδεικνύει την ύπαρξη επαρκούς δυναμικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ