Αναλύουμε τις δημογραφικές προκλήσεις που αναμένονται στην Ελλάδα μέχρι το 2050, εστιάζοντας στη γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας. Το ενημερωτικό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) επικεντρώνεται στις αναμενόμενες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα έως το 2050, με το θέμα «Δημογραφική γήρανση, πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας και απασχολούμενοι στην Ελλάδα». Το δελτίο αυτό αναδεικνύει τη σοβαρότητα των δημογραφικών προκλήσεων, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η συρρίκνωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβολές των Ηνωμένων Εθνών (2024) και της Eurostat (EUROPOP-2023), το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων στην Ελλάδα είναι μη αναστρέψιμο. Υπό την υπόθεση μηδενικών μεταναστευτικών ροών, ο συνολικός πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί δραστικά. Αντίθετα, η μόνη ηλικιακή ομάδα που θα παρουσιάσει αύξηση είναι αυτή των ατόμων άνω των 65 ετών, ενώ οι νέοι (0-19 ετών) και οι εργαζόμενοι (20-64 ετών) θα μειωθούν.
Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, εντείνοντας τις πιέσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης. Η μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας μπορεί να περιορίσει το εργατικό δυναμικό, μειώνοντας τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και επιβαρύνοντας τους δημόσιους πόρους.
Η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία είναι επιτακτική, καθώς το μοντέλο φθηνής ανάπτυξης σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος και η υποβάθμιση του ρόλου της βιομηχανίας ενδέχεται να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα. Η μη υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές κρίσεις στη χρηματοδότηση τομέων όπως η υγεία, η παιδεία και η εθνική άμυνα.
Συνοψίζοντας, το ενημερωτικό δελτίο του ΙΔΕΜ υπογραμμίζει τη σημασία των δημογραφικών εξελίξεων και την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κράτους πρόνοιας και η ευημερία της χώρας στο μέλλον.
Πηγή περιεχομένου: in.gr