Εύθραυστη η εκεχειρία Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Αιγαίο
(Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI)

Εύθραυστη η εκεχειρία Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Αιγαίο

Η χθεσινή ένταση στην Κάσο και η έξοδος τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο απέδειξαν για ακόμη μια φορά πόσο εύθραυστη είναι η εκεχειρία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο.

Τα “κόκκινα τηλέφωνα” που συνδέουν τις δυο χώρες πήραν “φωτιά” ώστε να εκτονωθεί η ένταση, που μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις”, φανερώνοντας ότι ημέρα με την ημέρα η Τουρκία θα επιστρέψει στην εποχή της έντασης.

Δεδομένου ότι η Άγκυρα χαράσσει και εφαρμόζει μια συγκεκριμένη στρατηγική, είναι προφανές ότι για ακόμη μια φορά η Αθήνα φάνηκε να ακολουθεί τις εξελίξεις. Η ελληνική διπλωματία δεν έχει διορατικότητα, δεν μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες που θα μας δώσουν μια φορά το προβάδισμα και γενικώς τα ελληνικά αντανακλαστικά είναι αργά. Ήταν, είναι και όπως φαίνεται θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε μια λογική καθησυχασμού και όχι ενεργού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Από εκεί και πέρα, οι αναφορές της κυβέρνησης ότι στον διάλογο με την Τουρκία δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και πολιτικές όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, είναι κυρίως για λαϊκή κατανάλωση. Περισσότερο χαϊδεύουν τα αυτιά εντός συνόρων, παρά διαμορφώνουν κλίμα εκτός αυτών. Και στο κάτω-κάτω, είναι απολύτως λογικό ότι στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εάν έμπαιναν στο τραπέζι, τότε αλίμονο μας.

Άρα, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δείξει αφέλεια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε φυσικά να παρασυρθεί από την -έως τώρα- νηνεμία. Αυτή, όπως αποδείχθηκε, ήταν πρόσκαιρη, αφού η γειτονική χώρα είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί στα άκρα εφόσον κρίνει ότι αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί την εθνική της πολιτική.

Και εδώ, το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνει η Ελλάδα. Η απάντηση που δίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική και τον σχεδιασμό που έχει διαμορφώσει, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής πολιτικής της πατρίδας μας. “Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία -καθορισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημεία της επίλυσής της επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου- δεν υπάρχει μόνο μια σειρά από συμφωνίες, υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες” σημειώνουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Loading

Play