Ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στα κοινά: Προτάσεις και προκλήσεις

Ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στα κοινά: Προτάσεις και προκλήσεις

Τέσσερις νέοι από διαφορετικές χώρες κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις θα επιτύχουν πιο ενεργή εμπλοκή των νέων στα κοινά, κατά τη διάρκεια του 12ου Athens Democracy Forum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 1 έως 3 Οκτωβρίου 2024, από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times.

Η ενεργή, καθημερινή συμμετοχή των νέων στα κοινά είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση της καθημερινότητας και την εκπροσώπηση τους.

Πολλοί νέοι νιώθουν αποσυνδεδεμένοι από τις κυβερνήσεις και αδιαφορούν για την πολιτική.

Η Αγγελίνα Κυρούση από την Ελλάδα τόνισε: «Όταν μιλάμε για συμμετοχή των νέων στην πολιτική, δεν αναφερόμαστε μόνο στα εκλογικά δικαιώματα. Πρόκειται για την πραγματική εκπροσώπηση και την επιρροή τους στην πολιτική διαδικασία.»

Ο Παναγιώτης Κουλουρίδης αναφέρθηκε στην αίσθηση της ανικανότητας των πολιτών να επηρεάσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. «Πολλοί νέοι είναι αδιάφοροι για την πολιτική. Η ψήφος τους δεν αντανακλά πολιτικά κριτήρια, αλλά αποτυπώνει την υποβάθμιση της εκπροσώπησης των νέων στο πολιτικό σύστημα.»

Οι τέσσερις νέοι πρότειναν αρκετές λύσεις για την «γεφύρωση» της απόστασης ανάμεσα στους νέους και την κεντρική εξουσία, όπως:

  • Ίδρυση συμβουλίων νέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο
  • Βελτίωση της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες
  • Δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών για την προσβασιμότητα επικοινωνίας.
  • Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, το νεότερο μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, επισήμανε την ανάγκη προώθησης πολιτικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να αναμένει κανείς από ένα 16χρονο να εκφραστεί πολιτικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

    Ο Dickson Adomako Kissi από τη Γκάνα ανέφερε τη σημασία των social media στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης, ενώ ο Nathan Cooper από το Νομοθετικό Συμβούλιο της Αλμπέρτα τόνισε τις προκλήσεις που προκύπτουν από την εκπαίδευση των νέων για ενεργή πολιτική συμμετοχή.

    Ο Dagur Jónsson από την Ισλανδία εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου στα 16 και υπογράμμισε την ανάγκη για πολιτική εκπαίδευση πριν από την ψήφο.

    Η Nahia Sierra Lopez από τη χώρα των Βάσκων αναρωτήθηκε πώς μπορούν να ληφθούν υπόψη οι απόψεις παιδιών από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες στις πολιτικές αποφάσεις. Οι βουλευτές έδειξαν να συμφωνούν με τη μείωση του ορίου ηλικίας, αλλά υπογράμμισαν την ανάγκη για υπεύθυνη εκπαίδευση.

    Ο Λόρδος Ed Vaizey τόνισε: «Δεν αρκεί να χαμηλώσουμε το όριο ηλικίας για να ενισχύσουμε την εμπλοκή των νέων. Πρέπει να βρούμε ουσιαστικούς τρόπους να τους ενθαρρύνουμε να συμμετάσχουν στα κοινά.»

    Το Φόρουμ υποστηρίζεται από: Microsoft, Google, Libra Philanthropies, Climate Democracy Initiative, Arizona State University, Global Challenges Foundation, Greek National Tourism Organisation, Council of Europe, Cosmote, National Bank of Greece, Athens International Airport, Democratic Odyssey, Apolitical Foundation, Ministry of Foreign Affairs of the Hellenic Republic, Aegean Airlines, Grand Bretagne Hotel, Berggruen Institute, Tsomokos Communications, Kathimerini, The American College of Greece, Global Liberal Arts Alliance, La Repubblica, Politico, Euronews, CNN Greece, Robert Bosch Stiftung, International IDEA, International Foundation for Electoral Systems, RepresentWomen, Forum on Information & Democracy, International Fund, Papastratos, SolidarityNow.

    Πηγή: ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΕ

    ©

    Loading