Αναλύουμε την ανάγκη για μια δημοκρατική παράταξη που θα εκπροσωπεί τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Προτιμώ να αναφέρομαι σε μια δημοκρατική παράταξη, παρά σε έναν προοδευτικό χώρο ή σε αριστερά/κεντροαριστερά, όπως είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τις απόψεις μου. Αυτό το προτιμώ για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος, που είναι ίσως λιγότερο σημαντικός, αφορά τη χρήση εννοιών που σχετίζονται με την πολιτική γεωμετρία και τον άξονα δεξιά – αριστερά, οι οποίες έχουν χάσει την αληθινή τους σημασία. Ωστόσο, υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα που δεν συνδέονται μόνο με ιστορικούς διαχωρισμούς. Ο δεύτερος, και πιο ουσιαστικός, λόγος σχετίζεται με την ανάγκη εκπροσώπησης του αιτήματος της δημοκρατίας, που σήμερα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Τα αιτήματα που συνδέονται συχνά με παρατάξεις αριστερότερα του κέντρου είναι κατά βάση δημοκρατικά αιτήματα και μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσω της ανάκτησης της δημοκρατίας και της ποιότητάς της.
Η εκτίμηση αυτή απορρέει από τη σημερινή κατάσταση του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μια συνθήκη όπου οι αγορές θεωρούνται κυρίαρχες και οι αποφάσεις σχετικά με το αναπτυξιακό υπόδειγμα ανατίθενται κυρίως στις Κεντρικές Τράπεζες. Οι πολιτικές κατευθύνσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση των αγορών, φαίνεται να είναι θεσμικά προστατευμένες από τη λαϊκή βούληση, περιορίζοντας σημαντικά την πραγματική δημοκρατία.
Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε μία πρακτική κατάργηση της δημοκρατίας, όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν γνώμη, ενώ παράλληλα πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με την ψήφο τους, καθώς οι βασικές πολιτικές αποφάσεις παρουσιάζονται ως δεδομένες. Είναι γεγονός ότι η επίτευξη κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, και στη χώρα μας, προήλθε από τη λειτουργία της δημοκρατίας και τη δυνατότητα των ψηφοφόρων να επιβάλλουν πολιτικές που ωφελούσαν τα λαϊκά στρώματα.
Αυτό το φαινόμενο έχει σταματήσει με τη στήριξη νεοφιλελεύθερων αρχών από κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις τείνουν να παρακάμπτουν τη λαϊκή βούληση. Η αντίθεση στον λαϊκισμό αποδεικνύει την περιφρόνηση για την ικανότητα των κοινωνικών πλειοψηφιών να αποφασίζουν, οδηγώντας στην απογοήτευση των πολιτών και στην άνοδο της άκρας δεξιάς.
Σε αυτή την πραγματικότητα, είναι αναγκαίο να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα επαναφέρουν τη δημοκρατία στην ενεργό δράση και θα ενδυναμώσουν τα κοινωνικά στρώματα που δεν ανήκουν στις ελίτ. Μια παράταξη που θα εκπροσωπεί πραγματικά τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι μια δημοκρατική παράταξη. Δηλαδή, να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν εναλλακτικό δρόμο και να επηρεάσουν την κατεύθυνση της χώρας με την ψήφο τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr