Χθες σας γράψαμε ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι προ των πυλών.
Σήμερα επανερχόμαστε σημειώνοντας ότι θα είναι σαρωτικός. Και αυτό γιατί τουλάχιστον 5 υπουργοί θα δουν την πόρτα της εξόδου. Άλλοι γιατί το ζήτησαν και άλλοι γιατί κρίθηκαν ανεπαρκείς. Σταϊκούρας, Κικίλιας, Παναγιωτόπουλος, Στυλιανίδης, έχουν ήδη εκφράσει την διάθεση είτε να αποχωρήσουν είτε να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο.
Ο πρώτος έχει μείνει μετεξεταστέος τον τελευταίο μήνα, ο δεύτερος θέλει να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, ο τρίτος δεν έπεισε ότι μπορεί να δώσει λύσεις στο μεταναστευτικό, ενώ ο τέταρτος έχει τάσεις φυγής και επιστροφής στην Κύπρο για να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας του. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Δένδια να προετοιμάζεται για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Κωστή Χατζηδάκη για το υπουργείο Εξωτερικών και τον Γιώργο Γεραπετρίτη για συντονιστικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι θα υπάρξουν και τουλάχιστον 4-5 αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.
Υπουργοί κατέβασαν τα στυλό
Απομένει να φανεί πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πατήσει το… κουμπί των αλλαγών, καθώς έχει αντιληφθεί ότι πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν κατεβάσει το… στυλό αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Η απροθυμία που υπάρχει για την παραγωγή κυβερνητικού έργου έχει ενοχλήσει σφόδρα τον Πρωθυπουργό που αντιλαμβάνεται ότι αυτή η κατάσταση πλήττει ακόμα περισσότερο την ήδη τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης του. Γι’ αυτό και είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση ότι από την στιγμή που σήμερα θα ολοκληρωθεί η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τότε οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον της κυβέρνησης.
Βαριά η σκιά των Τεμπών
Όσον αφορά στην υπόθεση των Τεμπών, όλα συνηγορούν ότι η συζήτηση στη Βουλή για προανακριτική επιτροπή μετατίθεται για τα μέσα Μαρτίου. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η απόδοση της δικαιοσύνης δεν είναι δουλειά ούτε των κομμάτων, ούτε των τηλεοπτικών πάνελ, παρά μόνο της ίδιας της δικαιοσύνης. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξηγούν ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κανονικότητα και στη θεσμικότητα. “Δεν είναι σοβαροφάνεια αυτό, δεν είναι μια κίνηση για «τα μάτια του κόσμου», είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη σαν χώρα και τις συνέπειες αυτής της εργαλειοποίησης θα τις βρούμε μπροστά μας” τονίζουν.