Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης: Θεσμικό κόμμα, να η ευκαιρία

Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης: Θεσμικό κόμμα, να η ευκαιρία

Το καλοκαίρι του 2024, όταν είχαν προκηρυχθεί οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είχα γράψει σε ένα αντίστοιχο άρθρο, ότι κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τα θεσμικά δημοκρατικά κόμματα.

Εκείνη την περίοδο, μία τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να θεωρηθεί εκ του πονηρού, σήμερα όμως, με την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας και ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου θα είχε περισσότερη και μεγαλύτερη σημασία.

Η διαπίστωση μου αυτή και η ανάγκη Αλλαγής του σημερινού μοντέλου, επιβεβαιώνεται και από την ευρύτερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, την όλο και λιγότερη σύνδεση των κομματικών οργανώσεων με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την έλλειψη αποφασιστικού ρόλου στα υπάρχοντα θεσμικά όργανα.

Εν συντομία, και προσπαθώντας να αποφύγω τεχνικές λεπτομέρειες, αναφέρω:

  1. Μείωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου, ορισμός των τομεαρχών, μέσα από την Κεντρική Επιτροπή.
  2. Ανοιχτοί πολυάριθμοι θεματικοί τομείς εργασίας, με συνεχείς οριζόντιες δράσεις και συζητήσεις, Περιφερειακή διαστρωμάτωση και συνεχή παραγωγή θέσεων.
  3. Θεσμικό συνέδριο, με αποφασιστικό ρόλο και συγκεκριμένες ενότητες συζητήσεων, με πολιτικό και καταστατικό χαρακτήρα. Το συνέδριο, θα έρχεται μέσα από μία εύλογη πολιτική προσυνεδριακή περιφερειακή διαδικασία.
  4. Κλειστό μητρώο, το οποίο θα έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις για τα μέλη, μέσω του οποίου θα εκλέγονται τα όργανα και οι σύνεδροι.
  5. Ολιγομελή Περιφερειακά, Νομαρχιακά και Δημοτικά Συντονιστικά, τα οποία θα ανανεώνονται ανά 2 έτη, μέσω του κλειστού μητρώου, με απολογισμό και προγραμματικό διάλογο.
  6. Δημιουργία και λειτουργία ενός μηχανισμού επιμόρφωσης των στελεχών, τόσο σε ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας όσο και σε θεσμικά και ιστορικά θέματα.
  7. Κάθετη και οριζόντια δικτύωση των εργαζομένων, των σπουδαστών και των φοιτητών, των νέων επιχειρηματιών, των γυναικών, των μαθητών. Αυτόνομη δράση και συμμετοχή στα Νομαρχιακά Συντονιστικά.
    Βασική επιδίωξη των παραπάνω σκέψεων αποτελεί η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης, ενεργοποίησης και λειτουργίας των μελών και των στελεχών μέσα από ζωντανά κομματικά όργανα.
    Στην παρούσα συγκυρία, είναι ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο ανοιχτό αλλά κυρίως θεσμικό Κίνημα.
    Κίνημα συνδεδεμένο με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Καρφί”

Loading

Play