Για ποια πολιτική νομιμοποίηση των ευρωεκλογών μιλάμε, όταν η αποχή ξεπερνάει το 50%;

Για ποια πολιτική νομιμοποίηση των ευρωεκλογών μιλάμε, όταν η αποχή ξεπερνάει το 50%;

Μετρώντας αντίστροφα για το άνοιγμα της κάλπης και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η αποχή ξεπερνάει το 50%, αβίαστα προκύπτει το ερώτημα για ποια πολιτική νομιμοποίηση των ευρωεκλογών μιλάμε;

Όταν ένας στους δυο ψηφοφόρους δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα πώς το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας; Ασφαλώς το φαινόμενο της αποχής είναι πολυπαραγοντικό και οι ευθύνες βαραίνουν συνολικά το πολιτικό σύστημα που ώθησε με τη συμπεριφορά του τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη. Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές, όταν δεν προσερχόμαστε στην κάλπη, για να συμμετέχουμε στη “γιορτή της Δημοκρατίας”, δικαιούμαστε να γκρινιάζουμε ότι η… φωνή μας δεν ακούγεται;  Ασφαλώς και όχι!

Την Κυριακή ας αφιερώσουμε δέκα λεπτά από το χρόνο μας

Σε αυτήν την περίπτωση, προτού αφορίσουμε την Ευρώπη και τους εκπροσώπους μας, ας αναλογιστούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Διότι, σε τελική ανάλυση, τα πρόσωπα που μας εκπροσωπούν στις ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι δικές μας επιλογές. Εμείς τους στείλαμε! Ή, αν προτιμάτε, εμείς επιτρέψαμε στους άλλους να τους στείλουν. Άρα, τώρα που πλησιάζει η ώρα της εκλογικής αλήθειας, ας ξορκίσουμε την αποχή και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να σηκωθούμε από τον καναπέ, να λείψουμε από τις παραλίες και τα καφέ για δέκα λεπτά και ας προσέλθουμε στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Ας αφιερώσουμε δέκα λεπτά από το χρόνο μας και ας πράξουμε το καθήκον μας, ανεξαρτήτως τι κόμμα υποστηρίζει ο καθένας και ποιον  υποψήφιο ή ποια υποψήφια στηρίζει. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στους εαυτούς μας.

Επιπρόσθετα, η δική μας συμμετοχή είναι η οφειλόμενη απάντηση στον αριστερό και δεξιό λαϊκισμό που αναζωπυρώνεται στη χώρα. Μοιραία, λοιπόν, οι ευρωεκλογές της Κυριακής γίνονται ορόσημο για την εθνική προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, Αρχής γενομένης από την καθημερινότητα έως τους  μισθούς και τις κοινωνικές παροχές.

Ο θετικός αντίκτυπος της επιστολικής ψήφου

Δεδομένου, λοιπόν, ότι την Κυριακή η αποχή ενδέχεται να αγγίξει ακόμα και το 55%, είναι θετικό το γεγονός ότι η επιστολική ψήφος λειτούργησε καλά, φέρνοντας τους Έλληνες του εξωτερικού πιο κοντά στην κάλπη. Ο αριθμός των επιστολικών ψήφων ξεπέρασε τις 150.000 και έχουν ήδη παραληφθεί από το κέντρο διαλογής, με το ποσοστό της ενσωμάτωσης να έχει ξεπεράσει συνολικά το 70%. Όσον αφορά στους εντός επικράτειας εκλογείς που επέλεξαν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, μπορούν έως και σήμερα να επισκεφθούν κάποιο κατάστημα των συμβεβλημένων εταιρειών ταχυμεταφοράς και να ταχυδρομήσουν το ψηφοδέλτιό τους διασφαλίζοντας εγγυημένη παράδοση.

Δείτε επίσης: Λαμία: Αναφορές για ληγμένες πρώτες ύλες στο εργοστάσιο που παρασκεύαζε τα σχολικά γεύματα

Loading

Play