Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, προμηνύοντας εντάσεις το 2025. Ένα κρίσιμο θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή το 2025, με κεντρικό άξονα τις μακροχρόνιες διαφορές μας με την Τουρκία στα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Η Τουρκία δεν επιδιώκει απλώς να αναθεωρήσει τα σύνορά της, αλλά στοχεύει και στην επέκταση των ζωνών επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι, εδώ και δεκαετίες, συνδέουν το θέμα με ευρύτερες γεωπολιτικές διαφορές, οι οποίες εκκινούν από το επικίνδυνο δόγμα που προώθησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και συνεχίζονται με τη στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας. Η Αγκυρα φαίνεται να επιδιώκει έναν συνολικό αναθεωρητισμό, επηρεάζοντας όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τις πολεμικές περιοχές που την περιβάλλουν, όπως η Συρία.
Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την επιθετική κατεύθυνση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία δεν φαίνεται να αλλάζει προς μια λιγότερο επιθετική κατεύθυνση, παρά την οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια της Ελλάδας να επιτύχει συμφωνίες με την Τουρκία. Οι εξελίξεις στη Συρία προσθέτουν νέους κινδύνους για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ιδίως με την υπογραφή ενός παράνομου τουρκοσυριακού συμφώνου που αγνοεί πλήρως την Κύπρο.
Η τουρκική επιθετικότητα και οι αλλαγές στη διεθνή πολιτική σκηνή απαιτούν από την ελληνική διπλωματία και πολιτική ηγεσία να προετοιμαστούν κατάλληλα για το μέλλον. Το 2025, τα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία θα απασχολήσουν το ελληνικό πολιτικό σκηνικό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλα εσωτερικά ζητήματα, όπως η εκλογή του Προεδρικού αξιώματος ή η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr