Η αναζωογόνηση των υιοθεσιών στην Αττική: Τα δύο μεγάλα ιδρύματα τεκνοθεσίας υπό το φακό του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αναζωογόνηση των υιοθεσιών στην Αττική: Τα δύο μεγάλα ιδρύματα τεκνοθεσίας υπό το φακό του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των τεκνοθεσιών και αναδοχών στην Ελλάδα, μέσω των παρεμβάσεων και της λειτουργίας ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, που έχει αυξήσει τους ρυθμούς υιοθεσίας. Το ηλεκτρονικό σύστημα anynet που έχει εφαρμοστεί στις δομές έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς τα παιδιά που ήταν καταγραμμένα για πρώτη φορά το 2020 ήταν 2.310, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί σε 1.300. Παρά ταύτα, συνεχίζεται το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής και των δυσκολιών για την τεκνοθεσία μεγάλων σε ηλικία παιδιών ή παιδιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή ΑΜΕΑ. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφτηκε το Κέντρο βρεφών ΜΗΤΕΡΑ και το πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, καταγράφοντας τηλεοπτικά την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα στην Αττική σε θέματα υιοθεσίας. Ο Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης, θέτει το πλαίσιο του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος μέσω του Πρακτορείου.

Το Κέντρο Βρεφών Μητέρα ιδρύθηκε το 1953 και λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 1955 σε μια δύσκολη εποχή γεμάτη ταμπού. Στην ίδρυση του οδήγησαν οι ανάγκες που αφορούσαν στις αρνητικές κοινωνικές αντιλήψεις απέναντι στη μητέρα και το βρέφος της που κυοφορούσε εκτός γάμου, καθώς και στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των βρεφών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, εγκαταλείπονταν περίπου 650 με 700 βρέφη κάθε χρόνο μόνο στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, που τότε βρισκόταν στην οδό Πειραιώς. Υπήρξε χρονιά που ξεπέρασαν τα 1.200.

Ο κ. Γλούμης – Ατσαλάκης υπογραμμίζει ότι οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το 2018 για τις αναδοχές και το ηλεκτρονικό σύστημα anynet έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα, με αύξηση στις αναδοχές και υιοθεσίες από το 2020. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 τα παιδιά που ήταν καταγεγραμμένα στις δομές ήταν 2.310 και σήμερα έχουν μειωθεί σε περίπου 1.200, κάτι που δείχνει μια σημαντική πρόοδο,» επισημαίνει.

Στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, που είναι η μεγαλύτερη δομή βρεφών στη χώρα, έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση των παιδιών που φιλοξενούνται, με τα βρέφη και τα νήπια να έχουν μειωθεί από 85 περίπου στα 45. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι η συμβολή του πληροφοριακού συστήματος είναι καθοριστική για την παρακολούθηση των αιτίων που κρατούν τα παιδιά στα ιδρύματα.

Στο πρώην ΠΙΚΠΑ, που ιδρύθηκε το 1937, έχουν γίνει συνολικά 2.646 υιοθεσίες από το 1932 έως σήμερα. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένουν αρκετές αγκυλώσεις. Ο Γενικός Γραμματέας τονίζει τη σημασία των νέων προγραμμάτων που ενισχύουν την παιδική προστασία και τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία.

Αυτή η αναζωογόνηση των διαδικασιών και η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών δείχνουν τη δέσμευση για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας στη χώρα μας.

Loading

Play