Η άσκηση ως εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής για άτομα με έλλειψη G6PD

Η άσκηση ως εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής για άτομα με έλλειψη G6PD

  «Η έλλειψη της αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD) είναι η πιο συχνή ενζυμοπάθεια του πλανήτη, επηρεάζοντας περίπου 400 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο. Η έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου είναι πολύ συχνή και στην Ελλάδα, όπου υπολογίζεται ότι το 5% περίπου του πληθυσμού παρουσιάζει ολική ή μερική έλλειψη του ενζύμου, με τους άνδρες να παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα».

   Σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Τζιαμούρτα, τα άτομα αυτά δεν μπορούν να καταναλώσουν κουκιά επειδή η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με μια αιμολυτική ασθένεια που ονομάζεται κυάμωση. Επίσης, δεν μπορούν να λάβουν ασπιρίνη ή ορισμένα φάρμακα που σχετίζονται με την ελονοσία. Η Θεσσαλία, και κυρίως η δυτική Θεσσαλία, παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη συχνότητα έλλειψης G6PD, με ποσοστά που ξεπερνούν το 10%.

   Η μειωμένη συγκέντρωση γλουταθειόνης, λόγω της έλλειψης G6PD, αποτρέπει την εμφάνιση της ελονοσίας, ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

   Η άσκηση, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζιαμούρτα, θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις σε άτομα με έλλειψη G6PD, ενώ τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως δεν αναπτύσσουν αιμόλυση και οξειδωτικό στρες σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υγιή άτομα, ακόμη και με έντονη άσκηση.

   Η άσκηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα με έλλειψη G6PD ως εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Loading

Play