Η δικαιοσύνη υπό σύγχρονη κριτική: Σημαντικά ερωτήματα

Η δικαιοσύνη υπό σύγχρονη κριτική: Σημαντικά ερωτήματα

Η κριτική προς τη δικαιοσύνη είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία των θεσμών και την αποδοτική απονομή δικαιοσύνης. Εκτιμώ ότι δεν σχολιάστηκε στην ουσία του αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Την περασμένη Παρασκευή συνδιοργανώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων εκδήλωση με θέμα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία», 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε πως μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν και στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες του κράτους Δικαίου στη πατρίδα μας. Αναφέρθηκε στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και τις αδιανόητες προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Την ώρα που έκανε αυτή την αναφορά αποχώρησε από την αίθουσα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θεωρήθηκε ότι το έκανε ως αντίδραση σε όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το γεγονός ότι είναι προφανές πως ο σεβασμός προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν αναιρεί τη δυνατότητα κριτικής ή διατύπωσης ερωτημάτων.

Είναι αναγκαίο να συζητούμε δημόσια τη λειτουργία της δικαιοσύνης, όπως και κάθε άλλου θεσμού, καθώς αυτού του είδους η κριτική βοηθά και τους θεσμούς να στέκονται στο ύψος της αποστολής τους.

Loading