Διερεύνηση της παρέμβασης του εισαγγελέα στη δίκη Φιλιππίδη και η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των θυμάτων. Oι ερωτήσεις και κυρίως τα σχόλια που διατυπώθηκαν δημόσια από τον εισαγγελέα στη δίκη με κατηγορούμενο τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη την ώρα που στο βήμα του μάρτυρα βρισκόταν η πρώτη καταγγέλλουσα προκάλεσαν οργή στο ακροατήριο και την εύλογη αντίδραση των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας.
Σχόλια όπως στη Γαλλία έχουν 51 βιασμούς, εδώ έχουμε μια απόπειρα μην τρελαθούμε προφανώς αποσκοπούν στην αντιστροφή ρόλων κατηγόρου και κατηγορούμενου.
Η παρατήρηση δε, όπως σημειώνουν με νόημα οι ίδιοι νομικοί, δεν έχει να κάνει με την αμφισβήτηση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, το οποίο είναι σεβαστό εν αναμονή της ετυμηγορίας.
Και είναι αλήθεια πως τα βλέμματα στο ακροατήριο έλεγαν πολλά περισσότερα από τα λόγια που ψιθυρίζονταν για λόγους σεβασμού στο δικαστήριο και προς αποφυγή διατάραξης της συνεδρίασης. Το ερώτημα που κυριάρχησε πάντως, ήταν αν όλα αυτά διατυπώνονται σε μία ανοιχτή συνεδρίαση, τί άραγε θα ακουστεί στην επόμενη κατάθεση της καταγγέλλουσας που η διαδικασία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Η κουβέντα αυτή, και κυρίως το δια ταύτα, ήταν σαν γροθιά, ιδίως σε μία τέτοια χρονική συγκυρία που τα περιστατικά βίας είναι μέρος της καθημερινότητας. Τελικά, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της δικαιοσύνης δεν είναι δεδομένη, όπως πρόσφατα έχει καταγραφεί σε έρευνες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr