Η ολιγαρχική επίθεση κατά του κράτους υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Οι υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή κρίση. Η ομάδα γύρω από τον Ίλον Μασκ, επικεφαλής του Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, έχει επιδοθεί σε έναν ανελέητο περιορισμό των δημόσιων δαπανών. Αυτό περιλαμβάνει τη δραστική μείωση πιστώσεων και θέσεων εργασίας σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως η δημόσια υγεία και η πρόνοια για τους βετεράνους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απολύσεις στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λίγες μόνο εβδομάδες μετά από τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στις ΗΠΑ, η οποία αποδόθηκε σε ελλιπή στελέχωση του πύργου ελέγχου.
Αυτή η στρατηγική συνοδεύεται από μια συνωμοσιολογική επίθεση κατά του υποτιθέμενου βαθύ κράτους, το οποίο αντανακλά τις παραδοσιακές επιφυλάξεις της αμερικανικής δεξιάς απέναντι στη δημόσια διοίκηση. Θεσμοί και μηχανισμοί που σχετίζονται με τις βασικές υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών τίθενται στο στόχαστρο. Η επίθεση αυτή, υπό την καθοδήγηση ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, αναδεικνύει τον τρόπο που μια σύγχρονη αλαζονική ολιγαρχία θεωρεί το κράτος ως περιττή πολυτέλεια σε μια εποχή γενικευμένης ιδιωτικοποίησης.
Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει τον κίνδυνο της δυστοπίας, όπου οι αγορές και οι επενδυτικές αποφάσεις γίνονται οι μοναδικοί ρυθμιστικοί μηχανισμοί. Καθώς οι κοινωνίες γίνονται όλο και πιο σύνθετες και οι προκλήσεις εντείνονται, η ανάγκη για ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος που να ανταγωνίζεται τις κοινωνικές ανάγκες καθίσταται επιτακτική.
Επιπλέον, η επίδραση του νεοφιλελεύθερου ολιγαρχικού αντικρατισμού δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Οι δημόσιες υποδομές σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν υπονομευθεί, όπως φάνηκε κατά την έναρξη της πανδημίας και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Αν και οι στρατιωτικοποιημένοι μηχανισμοί καταστολής έχουν ενισχυθεί, παραμένουν αναποτελεσματικοί για την κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών.
Από την πανδημία έως τραγωδίες όπως τα Τέμπη, είναι πλέον σαφές ότι οι προοπτικές για αποτυχία κρατών αυξάνονται, με πολλές χώρες του ΟΟΣΑ να είναι σε κίνδυνο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr