Στις αρχές του νέου χρόνου θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελικές αποφάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού όλα θα κριθούν από τη μάχη του κέντρου.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αφού προηγουμένως ο Πρωθυπουργός καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι συγκεκριμένη και βασίζεται στην αρχή ότι τα ανοιχτά θέματα θα κλείνουν ένα-ένα.
Κρίσιμος παράγοντας, που θα βαρύνει σημαντικά στις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στον πολιτικό χώρο του κέντρου, αλλά και προς τα αριστερά. Δηλαδή, θα περιμένει να ολοκληρωθούν και οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να σταθεροποιηθεί -εφόσον αυτό είναι εφικτό- η σημερινή ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό γιατί πιθανή νέα διάσπαση θα διαμορφώσει άλλες ανάγκες και άλλα δεδομένα.
Το “χαρτί” της ομαλότητας προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου
Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να αναδείξει το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας και της ομαλότητας στη χώρα, συνεχίζοντας να προβάλλει και να αναδεικνύει τη θετική πορεία που καταγράφουν οι δείκτες της εθνικής οικονομίας, όπως και τις πολιτικές που εφαρμόζονται με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Με λίγα λόγια θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές ότι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Νέα Δημοκρατία και πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δύναται να διατηρήσει την Ελλάδα στις ράγες της εξέλιξης και της προόδου. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλους τους συνεργάτες του να επιμείνουν στην θετική ατζέντα, ώστε να εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι οι εισηγήσεις του στενού του κύκλου έχουν πάψει να κινούνται στην κατεύθυνση ενός νέου εκλογικού νόμου με υψηλότερο ποσοστό εισόδου στη Βουλή. Απεναντίας οι σχετικές προτάσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι εφόσον δεν γίνει αυτή η διορθωτική κίνηση η χώρα κινδυνεύει να μπει σε ένα σπιράλ πολιτικής αβεβαιότητας με αμφίβολα αποτελέσματα, θέτοντας σε κίνδυνο όσα θετικά έχουν καταγραφεί την τελευταία πενταετία.