<span id=seo_<a href=https://politic.
gr?p=1876019>meta>Η απόφαση της Meta να καταργήσει τους ελέγχους γεγονότων ανοίγει το δρόμο για αυξημένη παραπληροφόρηση. Η απόφαση του ιδρυτή της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να απαλλάξει τις πλατφόρμες του από τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) σηματοδοτεί μια ριζική στροφή στη στρατηγική του. Αυτό θα οδηγήσει σε ελλιπή έλεγχο ειδήσεων που μπορούν να είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, καθώς και σε περιεχόμενο που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Οι νέες κοινοτικές σημειώσεις που θα αντικαταστήσουν τους fact checkers αναμένεται να εφαρμοστούν αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπόσχοντας έναν κόσμο όπου οι θεωρίες συνωμοσίας θα απολαμβάνουν προστασία στην ελεύθερη έκφραση.
Η επιλογή της Meta έρχεται ως απάντηση στο διαβόητο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το οποίο είχε ενοχοποιήσει την εταιρεία για την κακή χρήση προσωπικών δεδομένων. Η μη ύπαρξη ελέγχου θα επιτρέψει τη διάδοση παραπληροφόρησης, χωρίς καμία ουσιαστική προστασία για τους χρήστες.
Προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του πρώην Προεδρου Τραμπ, η Meta φαίνεται να αλλάζει στρατηγική, αποδεχόμενη τις πιέσεις του πολιτικού κλίματος. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιρρίπτουν ευθύνες για περιορισμούς σε συντηρητικές απόψεις, και οι Ζάκερμπεργκ και άλλοι ηγέτες της τεχνολογίας φαίνεται να επιδιώκουν στενές σχέσεις με το πολιτικό κατεστημένο. Οι προσπάθειες της Meta να κλείσει το μάτι στην ηγεσία του Τραμπ περιλαμβάνουν οικονομικές δωρεές και αλλαγές στη διοίκηση, με νέα μέλη να έχουν στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο.
Αυτή η αλλαγή πολιτικής έρχεται σε μια περίοδο όπου οι πολίτες εκφράζουν έντονη δυσπιστία απέναντι στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η Meta, αλλά και άλλοι κολοσσοί της τεχνολογίας, έχουν αναδειχθεί σε βασικούς διαμορφωτές της δημόσιας γνώμης, κατασκευάζοντας τη νέα πραγματικότητα και ενδεχομένως προκαλώντας πολιτική αστάθεια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr