Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην περιοχή, σύμφωνα με τον πρέσβη Μ. Λοτζ

Στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, εν μέσω δύο πολέμων, ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Ελλάδα έχει ήδη, από την αρχή, διαδραματίσει θετικό ρόλο. Και νομίζω πως είναι αναμφισβήτητα, στρατηγικής σημασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρέσβης, ερωτηθείς για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε μια τόσο δύσκολη περιοχή. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, επισημαίνει πως «η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση, στηρίζοντας πλήρως την Ουκρανία». Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η συμμαχία και η φιλία μας συνεχίζεται.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Λοτζ τονίζει την κρίσιμη σημασία της περιοχής στις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσημη παρουσία στην Ελλάδα από το 1833, και στη Θεσσαλονίκη από το 1912». Αν και δεν έχουμε πλέον επίσημο υποπροξενείο, εξακολουθούμε να εκπροσωπούμαστε μέσω του Βρετανικού Συμβουλίου, το οποίο είναι πολύ ενεργό στην πόλη.

Ο Βρετανός πρέσβης δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν Βρετανοί επενδυτές ευρύτερα στον βορειοελλαδικό χώρο. «Υπάρχουν Βρετανοί επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Λιγότερο, νομίζω, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στον αγωγό ή στον Κάθετο Διάδρομο». Εκτός, όμως, των μεγάλων εταιρειών, ο κ. Λοτζ δηλώνει εντυπωσιασμένος και από τις μεμονωμένες επιχειρηματικές κινήσεις τόσο από ελληνικής όσο και από βρετανικής πλευράς.

Σχετικά με το πού ο ίδιος εντοπίζει επενδυτικό ενδιαφέρον, ο Βρετανός πρέσβης κάνει ιδιαίτερη μνεία στον φαρμακευτικό τομέα και στον ενεργειακό. «Ένας τομέας που συνεργαζόμαστε στενά ως πρεσβεία είναι η υποστήριξη του φαρμακευτικού τομέα. Έχετε μεγάλες βρετανικές εταιρείες, όπως η GSK και η AstraZeneca».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να σιγήσουν τα όπλα και να αναλάβει η διπλωματία ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο κ. Λοτζ απαντά ότι «συγκρούσεις σαν αυτές μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου και διπλωματίας, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες».

Ο κ. Λοτζ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης «αποτελεί πρόκληση για όλους μας στην Ευρώπη». Ιδιαίτερα στάθηκε στην πρακτική των εγκληματικών κυκλωμάτων που χρησιμοποιούν μικρά σκάφη. «Τους τελευταίους 12 μήνες είχαμε πολλές τραγωδίες στη Μάγχη», τονίζει.

Κληθείς να σχολιάσει τις αμερικανικές εκλογές, σημείωσε ότι «ως δημοκρατικά κράτη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σχολιάζουμε την εσωτερική πολιτική των συμμάχων μας».

Σημειώνεται ότι η όγδοη συνάντηση του Ελληνοβρετανικού Συμποσίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς να εξετάσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Loading