«Η συνάντηση της Αυγής και της Μύρτιδας: Μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το σήμερα στην Καλαμάτα»

«Η συνάντηση της Αυγής και της Μύρτιδας: Μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το σήμερα στην Καλαμάτα»

Το 2010 η Μύρτις, η μικρή Αθηναία κόρη του 430 π.Χ., παρουσιάζεται στο νέο Μουσείο Ακροπόλης, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα, στο ίδιο μουσείο, κάνει την εμφάνισή της η Αυγή, η μεσολιθική νεαρή γυναίκα του 7000 π.Χ., από τα Τρίκαλα Καλαμπάκας της Θεσσαλίας. Στις 20 Οκτωβρίου 2024, και τις δύο κόρες θα υποδεχτεί η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην έκθεση με τίτλο «Από την Αυγή στη Μύρτιδα και από τη Μύρτιδα στο σήμερα: τα ρούχα αφηγούνται». Ανθρώποι που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι η πρώτη φορά που η Μύρτις και η Αυγή θα συναντηθούν, ζωντανεύοντας μια περίοδο 9.000 χρόνων ενδυματολογικής ιστορίας, στην πλούσια και μοναδική συλλογή ελληνικών τοπικών ενδυμασιών αυτού του εκθεσιακού χώρου, της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών ‘Βικτωρία Γ. Καρέλια’. Για τη Μύρτιδα είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη μεσσηνιακή γη -η πρώτη ήταν στο Συμπόσιο Γλυπτικής το 2022, στο Ρίπεσι, το μικρό πετρόχτιστο χωριό των 30 κατοίκων, με τη φωτογραφική της έκθεση και μέρος της Πινακοθήκης – Γλυπτοθήκης της, ενώ για την Αυγή είναι η πρώτη φορά.

Ποιο είναι, όμως, το σκεπτικό πίσω από την έκθεση της Μύρτιδας και της Αυγής στο μουσείο; «Η Συλλογή ‘Βικτωρία Γ. Καρέλια’ από την αρχή καταβάλλει προσπάθειες για την εξέλιξη της σχέσης του κοινού με τα μουσεία μέσω της καλλιέργειας διαρκούς και ενεργού ενδιαφέροντος», σημειώνει η Τζίνα Καρέλια, πρόεδρος του «Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας».

Η αυθεντικότητα και η ιστορική αναδρομή της έκθεσης, την καθιστούν μία μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί η ενδυματολογική κληρονομιά της Ελλάδας. Η μουσική επένδυση που θα συνοδεύει την έκθεση σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό, προσφέροντας στους επισκέπτες μία διαδραστική εμπειρία αλληλεπίδρασης με την ιστορία. Η έκθεση συνδυάζει την ιστορία των ενδυμάτων με σύγχρονες ερμηνείες, ενισχύοντας τη διαχρονική αξία τους. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών.

Loading

Play