Η τεχνολογία και τα δεδομένα: Καθοριστικός ρόλος στο κτηματολόγιο και την ασφάλιση ακινήτων

Η τεχνολογία και τα δεδομένα: Καθοριστικός ρόλος στο κτηματολόγιο και την ασφάλιση ακινήτων

Η σημασία των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, το Real Estate και την ασφάλιση της περιουσίας συζητήθηκε στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την συζήτηση συντόνισε ο Ιδρυτής του 8G Group. O Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου ανέφερε ότι η τεχνολογία PropTech αποτελεί θεμέλιο λίθο για την κτηματολόγηση. Πρέπει να περάσουμε κάποια στάδια το τελευταίο έτος για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Σχετικά με το κτηματολόγιο, τόνισε ότι λειτουργεί σαν αποθεματοφύλακας της πληροφορίας και πρέπει πλέον να αναπτυχθούν τα Web Services που θα παρέχουν τα δεδομένα. Το κτηματολόγιο αναδεικνύεται σε φορέα του Real Estate.

Ο CEO & Founder της Prosperty τόνισε πως παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για το Κτηματολόγιο υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να συγκριθούμε με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Για τα δεδομένα, ανέφερε ότι αυτά υπάρχουν και δεν αφορούν μόνο στο Real Estate, αλλά και άλλα στοιχεία, όπως η ευρυζωνικότητα του δικτύου και το δίκτυο μεταφορών. Σχετικά με το ρόλο του κράτους, επισήμανε πως είναι αρκετά σημαντικός καθώς μόνο αυτό μπορεί να πιστοποιεί τα δεδομένα, έτσι ώστε στην πορεία οι ιδιώτες να δημιουργήσουν τις εφαρμογές.

Όσον αφορά στον κλάδο της συλλογής δεδομένων, επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και άτομα που θέτουν εμπόδια. Ο εκτιμητής πρέπει να είναι ένα φυσικό πρόσωπο, διότι τα ακίνητα συνδέονται με συναισθηματική αξία τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους υποψήφιους αγοραστές.

Η Hellas Direct, η οποία το 2011 ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα και να φτιάχνει βάσεις δεδομένων για τα αυτοκίνητα, ανέφερε ότι η κάθε λεπτομέρεια μετράει. Σχολίασε, δε, ότι λόγω του Κτηματολογίου έχει γίνει αίτηση μόνο το 16% των ιδιοκτητών για ασφάλιση ακινήτων.

Επίσης, αναφέρθηκε πως ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι στο 1/3 των αναζητήσεων για ασφάλιση περιουσίας δεν υπήρχε καν διεύθυνση, γεγονός που τους οδήγησε να χρησιμοποιούν GPS με πινέζα για να εκτιμήσουν το ρίσκο της περιοχής.

Loading