Οι κοινωνικές πολιτικές είναι θεμελιώδεις για τη δημιουργία ισχυρών κυβερνητικών παρατάξεων, όχι οι εκλογικοί νόμοι. Η πρόσφατη επανέναρξη της συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο δείχνει μια ανησυχία που δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να κατανοηθεί με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι οποίες υποδεικνύουν τη δυσκολία σχηματισμού μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, αν και παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, δείχνει να μην έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη και δεν προβάλλει ισχυρές προτάσεις που να απευθύνονται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Η παραδοσιακή ελληνική πολιτική κουλτούρα στηρίζει την ιδέα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη δημιουργία ισχυρών πολιτικών παρατάξεων, οι οποίες να μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας. Η ισχύς των κυβερνητικών παρατάξεων σχετίζεται άμεσα με την κοινωνική τους υποστήριξη και τη δυνατότητα εκπροσώπησης ευρύτερων κοινωνικών ομάδων παρά με τις ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου.
Στη σημερινή πολιτική σκηνή, η απουσία ενός ενιαίου, δημοκρατικού φορέα που να εκπροσωπεί τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα αναδεικνύει τη σημασία της πολιτικής στρατηγικής, περισσότερο από ποτέ. Η επίτευξη μιας ισχυρής δημοκρατικής παράταξης είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας πραγματικής κυβερνητικής προοπτικής με πλειοψηφική υποστήριξη και αναγνώριση της νομιμοποίησής της από την κοινωνία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr