Ηράκλειο: Μαθητές σχεδίασαν ένα βραβευμένο επιτραπέζιο-ψηφιακό παιχνίδι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ηράκλειο: Μαθητές σχεδίασαν ένα βραβευμένο επιτραπέζιο-ψηφιακό παιχνίδι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό επιτραπέζιο-ψηφιακό παιχνίδι, που έχει στόχο να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δημιούργησαν 14 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Η μαθητική ομάδα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού JA Greece, ίδρυσε τη «εικονική επιχείρηση» EcoRun και δημιούργησε το παιχνίδι «GGT (Global Goal Trivia) – 17 ΣΤΟΧΟΙ, 1 ΚΟΣΜΟΣ».

Το παιχνίδι ξεχώρισε, αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερης Προώθησης Προϊόντος/Υπηρεσίας στη Μαθητική Έκθεση της Θεσσαλονίκης του JA Greece, ενώ κατατάχθηκε στις 10 κορυφαίες μαθητικές επιχειρήσεις πανελλαδικά, στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων του Envolve Entrepreneurship.

Το «Global Goal Trivia» είναι ένα καινοτόμο επιτραπέζιο-ψηφιακό παιχνίδι που συνδυάζει το παραδοσιακό ταμπλό και τα φυσικά πιόνια με διαδραστικά ψηφιακά μέσα, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία βιωματικής μάθησης και ψυχαγωγίας. Στόχος του είναι η διάδοση της γνώσης και η ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής των παικτών στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το παιχνίδι παίζεται από 2 έως 6 παίκτες, οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι ερωτήσεις αντλούνται τυχαία από δυναμική βάση δεδομένων, εξασφαλίζοντας ότι κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και απρόβλεπτο.

Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη των μαθητών να συνδυάσουν την τεχνολογία με την άμεση επικοινωνία και να προσφέρουν μια εναλλακτική εμπειρία παιχνιδιού, μακριά από την παθητικότητα της οθόνης. Όπως ανέφερε μια μαθήτρια, «Σχεδιάσαμε ένα παιχνίδι που ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση και μετατρέπει τη γνώση για τη βιωσιμότητα σε μια προσιτή και ευχάριστη εμπειρία».

Η EcoRun αποτελείται από τους μαθητές: Όλγα Κατζιλάκη, Νικήτα Μπαλούκο, Απόλλωνα Καραταράκη, Μαρία-Ιωάννα Σαΐτη, Ραφαέλα Παπαδάκη, Εβελίνα Μπέτα, Ευανθία Καρύδη και άλλους. Την ομάδα στήριξαν οι καθηγήτριες και ο σύμβουλος-μέντορας Γεώργιος Βουζαξάκης.

Η δημιουργία του παιχνιδιού διήρκεσε περίπου πέντε μήνες, με τους μαθητές να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια: Από τη σύλληψη της ιδέας έως την τελική υλοποίηση. Η ομαδικότητα και η συνεργασία ήταν οι βασικές αρχές που καθόρισαν την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ανάμεσα στους μαθητές που συμμετείχαν, η Εβελίνα Μπέτα χαρακτήρισε τη συμμετοχή της ως: «Μία από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες της ζωής μου. Έμαθα τι σημαίνει συνεργασία, φιλία, διασκέδαση». Ο μέντορας Γεώργιος Βουζαξάκης σημείωσε ότι ο πραγματικός στόχος ήταν να δώσουν οι μαθητές φωνή σε παγκόσμια ζητήματα.

Το παιχνίδι διατίθεται και στα αγγλικά, προσδίδοντάς του διεθνή χαρακτήρα, και μπορεί να αξιοποιηθεί σε σχολεία, φεστιβάλ και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Loading

Play