Κ. Γκιουλέκας στην POLITIC: Έρχεται ο Ερντογάν

Μετράμε αντίστροφα μέχρι την έλευση στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της αντιπροσωπείας των Υπουργών και των αξιωματούχων που θα τον συνοδεύει. Μια επίσκεψη που γίνεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο με την ένταση και τις εχθροπραξίες στην Μέση Ανατολή, στην Γάζα και με έναν συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

*Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, Βουλευτή Θεσσαλονίκης, π. Υπουργού, π. Προέδρου Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής

propoli

Η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις εξαιτίας του προσβλητικού ύφους του Τούρκου Προέδρου και της αμηχανίας την οποία επέδειξε ο Γερμανός Καγκελλάριος Χέλμουτ Σόλτς. Παράλληλα, η ρητορική Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς έχει προκαλέσει πάρα πολλά σχόλια για την στάση της Άγκυρας απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Γάζα.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα θα γίνει η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη που, ήδη, σχολιάζεται ποικιλοτρόπως πριν ακόμη πραγματοποιηθεί. Βεβαίως όλοι θυμούνται την προηγούμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, όπου ανενδοίαστα είχε κάνει την δήλωση περί της (δήθεν) ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Πολλοί αναρωτιούνται εάν θα έχουμε επανάληψη μιας τέτοιας συμπεριφοράς εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου ή κάποιας αντίστοιχης με αυτήν που επέδειξε ο τελευταίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Γερμανία. Πάντως, η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη να δώσει τις απαντήσεις που αρμόζουν εάν επιχειρηθεί μια τέτοια πρόκληση ή προσβολή.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να υπάρχει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την γειτονική χώρα παρά να παρατηρείται μια παντελής διακοπή οποιασδήποτε επαφής. Οι διαφορές μας είναι δεδομένες όπως δεδομένη είναι και η ελληνική θέση απέναντι στις ανιστόρητες και ανεδαφικές μονομερείς διεκδικήσεις που προβάλλει η άλλη πλευρά. Δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα διαπραγμάτευσης στα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ να συμπεριληφθεί στην ατζέντα ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα θέματα αυτά ούτε να συζητήσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της. Δικαιώματα όπως αυτό της στρατιωτικοποίησης των νησιών μας που βρίσκονται απέναντι από τα παράλια της Μικράς Ασίας – απέναντι, δηλαδή, από την τουρκική στρατιά του Αιγαίου και από τον τουρκικό αποβατικό στόλο-, όπως εκείνο της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα έξη στα δώδεκα ναυτικά μίλια, όπως η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Όπως το δικαίωμα ο Ελληνισμός να ζητεί από ολόκληρη την διεθνή κοινότητα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να αρνείται τον διάλογο με την Τουρκία για θέματα ήσσονος σημασίας. Επιδιώκει την ειρήνη και αγωνίζεται για να αποφύγει εντάσεις και αναταραχές στην περιοχή μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από την πλευρά μας,  αυξάνουμε την πολιτική, την διπλωματική και την στρατιωτική ισχύ της πατρίδας μας ώστε να είμαστε σε θέση και να αποτρέπουμε τους κινδύνους και να εγγυώμεθα αποφασιστικά την ασφάλεια των Ελλήνων.

Δείτε επίσης: Οι μεγάλες φουρτούνες (που έρχονται) του Μητσοτάκη με Σαμαρά και Βορίδη

Loading