Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) για το 2024, το θερμότερο έτος από τότε που αρχίσαμε να μετράμε τη θερμοκρασία της Γης, συγκλονίζει με την περιγραφή των πολυάριθμων, χωρίς προηγούμενο καυσώνων, πλημμυρών και καταιγίδων που έπληξαν τον πλανήτη. Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν και έμειναν άστεγοι εξαιτίας αυτών των φαινομένων, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που άρχισαν να γίνονται τέτοιες στατιστικές.
Η έκθεση αναφέρει 151 ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται «χωρίς προηγούμενο», περιγράφοντας φαινόμενα που είναι χειρότερα από οτιδήποτε έχει συμβεί στις ίδιες περιοχές στο παρελθόν. Καύσωνες στην Ιαπωνία προκάλεσαν θερμοπληξία σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 49,9 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Carnarvon της Δυτικής Αυστραλίας.
Σημειώθηκαν ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Ιταλία που προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπές ηλεκτρικού. Χείμαρροι κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια στη Σενεγάλη και οι πλημμύρες στο Πακιστάν και τη Βραζιλία κατέστρεψαν μεγάλες σοδειές.
Το 2024 προκλήθηκε επίσης ένας αριθμός ρεκόρ από πολύ ισχυρές καταιγίδες, περιλαμβανομένων έξι διαδοχικών τυφώνων που έπληξαν τις Φιλιππίνες. Ο τυφώνας Ελένη ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε ποτέ την περιοχή Big Bend της Φλόριδα στις ΗΠΑ και 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον «υπερτυφώνα Yagi» στο Βιετνάμ.
Οι ηγέτες πρέπει να παρέμβουν και να στραφούν προς καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας την ανάγκη να επεξεργασθούν νέα εθνικά κλιματικά σχέδια φέτος. Το πολιτικό ενδιαφέρον για το κλίμα της Γης είναι στο χαμηλότερο σημείο του από τότε που άρχισαν οι σχετικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.
Η παγκόσμια υπερθέρμανση συνεχίζεται αχαλίνωτη, με εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από τις συνέπειες. Ο καθηγητής Stefan Rahmstorf προειδοποιεί πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση είναι να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Ο Δρ. Luke Parsons της Nature Conservancy προσθέτει ότι η επόμενη δεκαετία αναμένεται να είναι ακόμη πιο ζεστή, σπρώχνοντάς μας πιο βαθιά σε ένα κλίμα χωρίς προηγούμενο.
Είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι υπάρχουν σημεία καμπής όπου ολόκληρα κλιματικά συστήματα μπορούν να καταρρεύσουν. Με δεδομένο τον χαοτικό χαρακτήρα του γήινου κλιματικού συστήματος, η επιστήμη αδυνατεί να υπολογίσει τον ακριβή χρόνο που θα χρειαστούμε για να φτάσουμε σε τέτοια σημεία. Αν και δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσουμε σε αυτά τα κρίσιμα σημεία, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε όσο το δυνατόν πιο ριζικά μέτρα, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ