Μεταναστευτική επιχειρηματικότητα: Η συμβολή των μεταναστών στην οικονομική ανάπτυξη

Μεταναστευτική επιχειρηματικότητα: Η συμβολή των μεταναστών στην οικονομική ανάπτυξη

Η δυνητική συμβολή των μεταναστών στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών υποδοχής τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου για την Δυναμική των Πληθυσμών και για την Οικονομική Ευημερία στα Χανιά που οργανώθηκε από το Κέντρο Κρήτης του ΟΟΣΑ για τους Πληθυσμούς, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον Δήμο Χανίων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Mark Pearson, Αναπληρωτής Διευθυντής, Διεύθυνση Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ΟΟΣΑ.

Ο Jean-Christophe Dumont, Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Μετανάστευσης του ΟΟΣΑ, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στη δυναμική της μετανάστευσης το 2023, σημειώνοντας ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ το ποσοστό των μεταναστών αυξήθηκε από το 9% στο 11%. Υπογράμμισε τη θετική συμβολή των μεταναστών στην οικονομία των χωρών υποδοχής, αναφέροντας ότι συνεισφέρουν με καινοτόμες λύσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετανάστες, ειδικά οι υψηλής μόρφωσης, διαδραματίζουν έναν δυσανάλογα μεγάλο ρόλο στην καινοτομία. Η συνεισφορά των μεταναστών δεν περιορίζεται στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, αλλά επεκτείνεται και στη δημιουργία νέων ευκαιριών.

Η Εύη Δραμαλιώτη, Γενική Γραμματέας Συντονισμού, στην Προεδρία της Κυβέρνησης αναφέρθηκε στην κρίσιμη σημασία της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι το υπουργείο της έχει την εποπτεία των πολιτικών που αφορούν στη μετανάστευση. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει την εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση, προκειμένου να ενισχύσει την ενσωμάτωση του μεταναστευτικού δυναμικού. Ανέφερε την τρέχουσα αντιστροφή του φαινομένου του brain drain, με υψηλής μόρφωσης Έλληνες να επιστρέφουν στην πατρίδα.

Ο Ibrahim Awad, Καθηγητής Πρακτικής και Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Μετανάστευσης και Προσφύγων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, τόνισε τη σημασία της ανάλυσης των χαρακτηριστικών των μεταναστών προτού αποφασιστεί η ένταξή τους στην επιχειρηματικότητα. Πρέπει να εξετάσουμε τις ανάγκες της εκάστοτε οικονομίας και να αναλύσουμε τη δομή της.

Η Kristin Fabbe, chair in Business & Comparative Politics στη Σχολή Διακρατικής Διακυβέρνησης της Φλωρεντίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ινστιτούτο αναφέρθηκε στη θεμελιώδη σημασία της εκπαίδευσης για την επιτυχημένη παρουσία των μεταναστών στις χώρες υποδοχής. Τόνισε ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργήσουν ως εξαιρετικές μηχανές ενσωμάτωσης για τους μετανάστες και, μακροπρόθεσμα, να βελτιώσουν τη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Η Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε τις προκλήσεις που συνδέονται με τη μετανάστευση στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει παράσχει λύση σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Χαρακτήρισε την κατάσταση ως lost-lost, όπου και οι μετανάστες και η ελληνική κοινωνία δεν αποκομίζουν οφέλη. Όπως είπε, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ενσωμάτωσή τους είναι η γλώσσα.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι πολιτικές που θα ληφθούν ως προς το μεταναστευτικό πρέπει να είναι ισορροπημένες και στοιχειοθετημένες βάσει των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας.

Loading