Αναλύουμε τη σημασία της συνέντευξης Μητσοτάκη στο Breitbart και τις πιθανές πολιτικές συνέπειες. Όλα εξελίχθηκαν με ραγδαίο ρυθμό, καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων αυτού που ενδέχεται να είναι ο πιο βραχύβιος εμπορικός πόλεμος στην ιστορία. Αυτή η κατάσταση εκδηλώθηκε στα χρηματιστήρια παγκοσμίως την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την επιβολή υπερβολικών δασμών σε προϊόντα από τις περισσότερες χώρες. Η δυσαρμονία ενισχύθηκε από την απόφαση του Προεδρου Τραμπ να αναστείλει τους δασμούς λιγότερες από 24 ώρες αργότερα, αντίθετη με την αρχική του υπόσχεση να ενισχύσει την οικονομία της Αμερικής.
Δύο πράγματα είναι αναμφισβήτητα: όσοι άκουσαν τον Πρόεδρο Τραμπ την ώρα που υποσχέθηκε να ενισχύσει τις αγορές, κέρδισαν από την εκτίναξη της Wall Street. Ταυτόχρονα, αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διαθέτει τη δυνατότητα να εξαναγκάζει χώρες σε διαπραγματεύσεις όπου αυτές βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Η ιδιαίτερη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Τραμπ, διαφοροποιούμενη από την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστά θέμα μεγάλης σημασίας. Η επιλογή της πλατφόρμας Breitbart για τη συνέντευξή του είναι αξιοσημείωτη, καθώς πρόκειται για ένα μέσο που συνδέεται με τη μαζικοποίηση του φαινομένου των fake news.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Breitbart αναγνωρίζεται ως ένας ισχυρός διαμορφωτής της κοινής γνώμης, με αυστηρή δεξιά κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας χρήση αυτού του μέσου, έστειλε ένα μήνυμα αποδοχής των κανόνων της αμερικανικής πλευράς, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του Προεδρου Τραμπ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση απέκτησε νέες προκλήσεις πέρα από την απλή διαπραγμάτευση δασμών, θέτοντας σε κίνδυνο την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών.
Συμπερασματικά, αν και ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ενεργεί για την προστασία της ελληνικής οικονομίας, η στάση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εκθείασε το Breitbart, προκαλεί απορίες σχετικά με την πολιτική ηθική της κυβέρνησης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr