Τη διάσημη ντετέκτιβ Λευκή Ξέξασπρη καλεί εκτάκτως η νεράιδα Νολάνα για μια σοβαρή υπόθεση. Η Λευκή ξετυλίγει το κουβάρι των στοιχείων που χρειάζεται για να λύσει την υπόθεση, αποκαλύπτοντας τις συνέπειες ενός διαζυγίου στον ψυχισμό ενός παιδιού, καθώς και ζητήματα όπως η επιθετικότητα και οι εθισμοί στις οθόνες. Στην πορεία, οι χαρακτήρες της φανταστικής ιστορίας αναδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον.
Τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν στην θεατρική παράσταση «Πέσαμε απ’ τα σύννεφα» που ανέβηκε στη Σταυρούπολη, το Ωραιόκαστρο και τον Εύοσμο, με διοργάνωση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης «Δίκτυο Άλφα», σε συνεργασία με τους Δήμους Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου και Κορδελιού – Ευόσμου.
«Η παράσταση αυτή είναι μια πρωτότυπη δράση για την πρόληψη. Το θέατρο μιλάει έμμεσα στους ανθρώπους, προσφέροντας ένα υλικό που δουλεύει μέσα μας και αναδεικνύει τις αιτίες που οδηγούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, ενώ φωτίζει και τους παράγοντες προστασίας.» αναφέρει η ψυχολόγος Βασιλική Ζουντουρίδου από το «Δίκτυο Άλφα», το οποίο υποστηρίζεται από τον ΟΚΑΝΑ.
Η κ. Ζουντουρίδου επισημαίνει ότι υπάρχουν δυνατότητες ενίσχυσης των παραγόντων προστασίας μέσω της εκμάθησης δεξιοτήτων ζωής, όπως η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων και η αυτοεκτίμηση των παιδιών.
Στους κοινωνικούς παράγοντες προστασίας, κρίσιμα στοιχεία είναι η στάση απέναντι στους θεσμούς και ο θετικός ρόλος των συνομηλίκων και της οικογένειας.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο του «Δικτύου Άλφα», η ιδέα για να συναντηθούν η πρόληψη και το θέατρο προήλθε από συζητήσεις το 2019 με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την αυτοπροστασία των παιδιών.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, με τους ρόλους να υποδύονται εκπαιδευτικοί και μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του κοινού, η κ. Ζουντουρίδου αναφέρει ότι οι θεατές φεύγουν «με χαμόγελο και αίσθηση του ‘μαζί’, καθώς τα παιδιά καταφέρνουν να ηρεμήσουν τους δαίμονές τους, σε μια διαδικασία που τους επιτρέπει να αποδεχτούν τις αδυναμίες τους και να τις διαχειριστούν με τη βοήθεια των άλλων», προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή των νέων από τα ΣΑΕΚ και τα ΕΠΑΛ τους ενθάρρυνε επαγγελματικά».
Η αυλαία της παράστασης έκλεισε με ένα τραγούδι και πολλαπλά μηνύματα για την αξία της αυτοεκτίμησης και της αγάπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ