Αποφοίτησε από το τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο και αποφάσισε να κάνει κάτι το διαφορετικό και προπάντων, κάτι που θα τον εκφράσει σαν τρόπο ζωής. Όπως λέει ο ίδιος, «να κάνει το χόμπι του, επάγγελμα». Ο λόγος για τον 35χρονο Γιώργο Καριοφύλλη, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια δημιούργησε στο βόρειο άκρο της Λέσβου, στο χωριό Λεπέτυμνος, τη «φάρμα Καριοφύλλη», στον ορεινό ομώνυμο όγκο, τόπο καταγωγής του πατέρα του.
Τι περιλαμβάνει αυτή η φάρμα; Ζώα κυρίως φάρμας, όπως κατσίκια, πρόβατα, ελάφια και ιπποειδή, αλλά και κακοποιημένα από τον άνθρωπο ζώα. Εδώ, στη Λέσβο, ή στην άλλη Ελλάδα, απ’ όπου στέλνονται κάποια ζώα που ταλαιπωρήθηκαν σε πυρκαγιές. Μόνο που στη φάρμα αυτά τα ζώα δεν είναι σε κλουβιά αλλά κυκλοφορούν ελεύθερα, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν μαζί τους.
Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν έναν καφέ και να προμηθευτούν προϊόντα από την καλλιέργεια της αρώνιας. Η καλλιέργεια της αρώνιας, ενός θρεπτικού και αντιοξειδωτικού φυτού από την ανατολική πλευρά του Καναδά, αποτελεί μια από τις σημαντικές δραστηριότητες στη φάρμα Καριοφύλλη.
Η αρώνια είναι ένα από τα θρεπτικότερα φυτά, γνωστά ως «superfoods». Ο καρπός των φυτών που φυτεύτηκαν στο Λεπέτυμνο υφίσταται επεξεργασία στη φάρμα και διατίθεται σε μορφή μαρμελάδας, αποξηραμένου καρπού, νωπού ή κατεψυγμένου (ανάλογα με την εποχή) και αφεψήματος.
«Στην Ευρώπη, η αρώνια ήρθε μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και επιλέχθηκε λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης του καρπού ως αντίδοτο στη ραδιενέργεια που είχε διασκορπιστεί», αναφέρει ο Γιώργος Καριοφύλλης. Συνεχίζοντας, ο κ. Καριοφύλλης αναφέρεται στην προσπάθεια της καλλιέργειας της αρώνιας, που φέτος θα φυτευτούν και άλλα φυτά, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες, ακόμα και σε μεγάλο υψόμετρο, μειώνουν την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος. «Για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των πελατών μας», λέει, «φυτεύουμε και άλλα φυτά». Επίσης, όπως σημειώνει, είναι ευνόητο ότι η καλλιέργεια είναι βιολογική, αφού ένα τέτοιο προϊόν δεν θα μπορούσε παρά να έχει βιολογικό τρόπο καλλιέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ