Ανάλυση των εσωτερικών διαφορών και της έλλειψης συνεννόησης στην προοδευτική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Δύο ξεχωριστοί κύκλοι τηλεφωνικών επικοινωνιών, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή και της Νέας Αριστεράς το Σάββατο, αποκάλυψαν την αδυναμία συντονισμού που επικρατεί στις τάξεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Η συγκεκριμένη αδυναμία δεν προέρχεται από ανικανότητα, αλλά μάλλον από έλλειψη διάθεσης, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τον κοινό στόχο τους, που είναι η πίεση προς την κυβέρνηση, οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν.
Αυτό έχει οδηγήσει σε διαφωνίες, όπως στην προ ημερησίας συζήτηση για τα Τέμπη, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε δικό του αίτημα και δεν υποστήριξε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί αυτού, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, εφόσον κυκλοφορήσουν τα πορίσματα που αναμένονται από το ΕΜΠ και την Γάνδη.
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αποκλίνει από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σωκράτη Φάμελλο να επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας. Το ΠΑΣΟΚ, επικεντρωμένο στη θεσμική διαχείριση, θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βρει σωτηρία στη βιασύνη της αντιπολίτευσης.
Το Σάββατο, ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση του ζητήματος των Τεμπών, αλλά η πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από τη Χαριλάου Τρικούπη ούτε από την Κουμουνδούρου. Η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να υποστηρίζουν τη στρατηγική της συνεννόησης, ωστόσο η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ καθιστά δύσκολη την υλοποίηση αυτής της επαφής.
Εν τέλει, οι κινήσεις που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και να επιφέρουν πίεση στην κυβέρνηση απαιτούν συντονισμένες ενέργειες και όχι μεμονωμένες δράσεις. Η διατήρηση του πολιτικού μετώπου είναι αναγκαία για την αποτελεσματική πίεση προς την κυβέρνηση, καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του να επιτύχει τα απαιτούμενα νούμερα για πρόταση δυσπιστίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr