Ο Μητσοτάκης αφήνει πίσω την διαγραφή Σαμαρά αλλά δεν νιώθει άνετα με την κοινοβουλευτική ομάδα του

Ο Μητσοτάκης αφήνει πίσω την διαγραφή Σαμαρά αλλά δεν νιώθει άνετα με την κοινοβουλευτική ομάδα του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει πίσω του την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και επιχειρεί να επανεκκινήσει την κυβέρνηση καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο πολιτικός χρόνος του μετρά αντίστροφα.

Ωστόσο είναι προφανές ότι δεν νιώθει άνετα με την κοινοβουλευτική ομάδα του, κρυφοκοιτάζοντας εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν βουλευτές που θα ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό στα επόμενα βήματά του.

“Ό,τι έγινε, έγινε” είναι το μότο που επαναλαμβάνουν μονότονα από το Μέγαρο Μαξίμου θέλοντας να κλείσουν ένα ακόμα θέμα που τραυμάτισε την συνοχή της Νέας Δημοκρατίας και δίχασε τη βάση της τον τελευταίο χρόνο. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της επιτροπής δεοντολογίας εξηγήθηκε με μεγάλη σαφήνεια και πως από εδώ και στο εξής την κυβέρνηση την απασχολεί μόνο το μέλλον. Μοιραία η προσοχή στρέφεται στην κυβερνητική πλειοψηφία η οποία χαρακτηρίζεται “άνετη”, ωστόσο υπάρχει τεταμένη προσοχή για το ενδεχόμενο να προκύψουν τυχόν τάσεις ανεξαρτητοποίησης από βουλευτές που είναι φίλα προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά.

Επί του παρόντος δεν έχουν προκύψει τέτοιες τάσεις. Ωστόσο κανένας από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν βιάζεται να συμπεράνει ότι το θέμα έχει κλείσει απόλυτα. Γι’ αυτό και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι “το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε, σε αυτούς τους πολυτάραχους καιρούς, είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα”. Αυτό είναι και το χαρτί που θα ρίξει στο πολιτικό τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Απομένει να φανεί αν και κατά πόσο το συγκεκριμένο επιχείρημα πείθει την κοινή γνώμη.

Το επόμενο επεισόδιο της κόντρας Μητσοτάκη-Σαμαρά

Όσο για τους λόγους που οδήγησαν στην διαγραφή Σαμαρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως “διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα εκφράζονται και θα εκφραστούν, όμως στο τέλος της ημέρας, όλοι βλέπουμε τον κοινό σκοπό, το πρόγραμμά μας για το οποίο θα κριθούμε το 2027. Αυτή η συμφωνία με τους πολίτες δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί, έστω και κατ’ ελάχιστον, υπό αμφισβήτηση. Προχωράμε ενωμένοι”.

Σχετικά με το επόμενο επεισόδιο της κόντρας Μητσοτάκη-Σαμαρά, αναμένεται στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025. Εκεί το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει στραμμένη την προσοχή του στην στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός και αν θα τον υπερψηφίσει ή καταψηφίσει, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν προς την δεύτερη άποψη.

Loading

Play