Ο Μητσοτάκης κόβει από τη… ρίζα το… λεφτόδεντρο

Το μήνυμα που εκπέμπει η Κυβέρνηση προς τους αγρότες είναι σαφές: «Ελάτε να συζητήσουμε από κοντά, με ανοιχτούς δρόμους. Όμως, περιθώρια για περαιτέρω παροχές δεν υπάρχουν».

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κόβει από τη… ρίζα το… λεφτόδεντρο, ξεκαθαρίζοντας προς τους αγροσυνδικαλιστές πως ήταν μπορούσε να δώσει το έδωσε.

propoli

Από εκεί και πέρα είναι ευδιάκριτο πως είναι στη διάθεση του συντονιστικού των μπλόκων να συζητήσουν και μέσα από τον διάλογο να βρεθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα επικοινωνίας και επίλυσης των ζητημάτων. Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό τις αγωνίες για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξηγούν στην POLITIC πως η Κυβέρνηση απαντά από το 2019 στις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο. Όσον αφορά τα αιτήματα που ανακοινώθηκαν από το συντονιστικό των μπλόκων, το Μέγαρο Μαξίμου φροντίζει να βάλει πάγο στις όποιες βλέψεις για νέες παροχές. Ειδικότερα, στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο η απάντηση που δίνεται είναι πως ήδη ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ, είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023. Για αυτά τα δύο έτη έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. ευρώ σε 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τέλος, σχετικά με το αίτημα για 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως επίσης την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων.

Σε παράλληλο χρόνο με τους αγρότες, η Κυβέρνηση τρέχει και μια σειρά άλλων παραμέτρων της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας. Στο επίκεντρο βρίσκονται η μεταρρύθμιση για τα ζητήματα φορολογικής δικαιοσύνης, τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη Δικαιοσύνη όπως είναι η αλλαγή του δικαστικού χάρτη ή η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Υπάρχει ακόμα η μεταρρύθμιση που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον ένα άξονα να είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και ο άλλος η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση προεκλογικά και τώρα πλησιάζει η ώρα του πολιτικού ταμείου. “Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνθέτουν ένα παζλ μεγάλων αλλαγών οι οποίες θα κρατήσουν τη χώρα μας σταθερά σε αυτή την τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη” τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Δείτε επίσης: Αγρότες: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν – Συλλαλητήριο την ερχόμενη εβδομάδα

Loading