Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χτίσει μια καλή σχέση με τον Τζον Μπάιντεν.
Όμως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν ήταν από τους ευρωπαίους ηγέτες που θρήνησαν για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό οίκο, με τον οποίο προσπαθεί να αναπτύξει μια win-win σχέση ακόμα και τώρα που η επιβολή δασμών κλονίζει τις ισορροπίες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.
Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι Ελλάδα και Αμερική να αναπτύξουν περαιτέρω την υφιστάμενη στρατηγική συνεργασία των προηγούμενων χρόνων, κυρίως σε αμυντικό επίπεδο, ενώ συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν με νόημα ότι τα θεμέλια της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία μπήκαν επί διακυβέρνησης Τραμπ. Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο όντας προσκεκλημένος από τον Ρεπουμπλικάνο Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Επ’ αυτού εξηγούν ότι η σχέση που ανέπτυξαν οι δυο άνδρες παραμένει ισχυρή και συνεχίζεται έως σήμερα. Στη βάση αυτής της επικοινωνίας που ήδη υπάρχει, η Αθήνα εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το σκέλος των δασμών και προτίθεται να διαπραγματευτεί στη λογική του και μαζί (με την Ευρώπη) και μόνη (για τα ελληνικά προϊόντα). Μάλιστα, αυτό που κάνει εντύπωση και σχολιάζεται στις Βρυξέλλες, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να τοποθετηθεί ανοιχτά κατά του Αμερικανού Προέδρου, τον οποίο προσεγγίζει με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο.
Παρατηρώντας και αξιολογώντας την ύφεση
Κάπου εδώ στην εξίσωση της συζήτησης μπαίνει το ζήτημα της αύξησης της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και πως αυτή θα ξεπεράσει τα εμπόδια που ήδη υπάρχουν, ενώ αυτό που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι η αβεβαιότητα που «γεννούν» οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις μετά τη στροφή των ΗΠΑ στην εμπορική τους πολιτική. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αυτό που προέχει είναι να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες με τις οποίες αλληλεπιδρά η ελληνική, όπως είναι για παράδειγμα η γερμανική οικονομία. Ως προς την ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα των δασμών, υπάρχουν πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα είναι ωφέλιμο η Ευρώπη να επιβάλλει ως αντίποινα δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα και, φυσικά, σε τι κλίμακα μπορεί να το κάνει, εάν το θέλει πραγματικά.
Κρίνει πολλά ο παράγοντας Τουρκία
Πάντως, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, περιμένουν με ενδιαφέρον και προσοχή να δουν και να αξιολογήσουν τα πρώτα δείγματα της νέας οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής που θα χαράξει η διακυβέρνηση Τραμπ και ιδιαίτερα το πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία. Εκεί βρίσκεται το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει την στάση που θα ακολουθήσει στο μέλλον η Ελλάδα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επί του παρόντος, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πορεύεται στη λογική του «βήμα-βήμα» και « ημέρα με την ημέρα», αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βάλει απέναντί του τον Αμερικανό Πρόεδρο. Και οι λόγοι είναι αυτονόητοι…