Σπάνιες είναι οι φορές που, δημοσιογραφικά τουλάχιστον, όπου υπάρχει καπνός δεν υπάρχει φωτιά.
Το ίδιο ισχύει και τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τα σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για διπλές κάλπες.
Το γεγονός ότι Πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο ισχύον εκλογικό σύστημα είναι μια ομολογία επικείμενης ήττας αφού, επί της ουσίας, αναγνωρίζει ότι η κάμψη των ποσοστών του στις ευρωεκλογές δεν είναι πρόσκαιρη, όπως προσπαθούσε να επικοινωνήσει στους πολίτες, αλλά μη αναστρέψιμη. Γι’ αυτό, από το Σαββατοκύριακο, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει γεμίσει με στοχευμένα δημοσιεύματα που ομνύουν υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Ψάχνει τρόπο να ρίξει τον πήχη της αυτοδυναμίας
Με το ισχύον σύστημα, για να μπορέσει το πρώτο κόμμα στην κάλπη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση πρέπει να λάβει ποσοστό κοντά στο 38%, που θα του δώσει μια οριακή αυτοδυναμία 152 εδρών. Πρόκειται για ένα ποσοστό που σήμερα είναι μακριά από τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, γι’ αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδια ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα. Σε αυτή τη βάση, διάφοροι “κύκλοι” φέρνουν ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι Εργατικοί, έχοντας λάβει το 33,8% του εκλογικού σώματος κατέλαβαν το 63,2% των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Σε αυτήν την περίπτωση, με τα σημερινά ποσοστά της, η ΝΔ θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα, δίχως να χρειάζεται σύμπραξη με κανένα άλλο κόμμα. Και δεδομένου ότι “σύμμαχοι” (πχ ΠΑΣΟΚ) και “πρόθυμοι” (πχ ΣΥΡΙΖΑ) δεν υπάρχουν, θα έπρεπε να κοιτάξει στην περίπτωση της Ελληνικής Λύσης, που στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι ούτε… λύση ανάγκης.
Το σενάριο των διπλών εκλογών
Εδώ, όμως, βρίσκεται το… μυστικό που δείχνει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για διπλές εκλογές. Για να μπορέσει μια κυβέρνηση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και αυτός να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, χρειάζεται 200 ψήφους. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε ισχύ από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Έχοντας, λοιπόν, ως δεδομένο ότι τα… κουκιά δεν βγαίνουν, όλα συνηγορούν ότι στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάξει τον εκλογικό νόμο, τότε αυτός δεν θα έχει άμεση ισχύ και άρα επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι στο μυαλό του έχει τον εκλογικό αιφνιδιασμό, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πολιτική τρικυμία.
Δείτε επίσης: Καθαρίστηκαν 650.000 οικόπεδα – «Καμπανάκι» για πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται