Ούτε δυο εβδομάδες δεν απέμειναν για τις ευρωεκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξορκίζει την αποχή για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η συμμετοχή του εκλογικού σώματος θα ευνοήσει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς με τα σημερινά δεδομένα αντλεί εκλογική δύναμη από μια ευρεία δεξαμενή ψηφοφόρων.
Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου έγκειται στο γεγονός ότι στο διάστημα του ενός χρόνου που μεσολάβησε από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, που αφενός κούρασαν τον κόσμο και αφετέρου η ευρωκάλπη καταγράφει διαχρονικά μειωμένο ενδιαφέρον για ένα μεγάλο τμήμα των ψηψοφόρων.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναλύουν καθημερινά τα δεδομένα και χαμογελούν για τη συσπείρωση της εκλογικής τους βάσης που αυξάνει προοδευτικά, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η συμμετοχή στην κάλπη πρέπει να ξεπεράσει το 50% για να μην έχει η αντιπολίτευση καμία δικαιολογία να θολώσει την κυβερνητική νίκη σε δυο Κυριακές από σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκλογικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας επενδύει στο αφήγημα που έχει υιοθετήσει αναφορικά με τη σπουδαιότητα του αποτελέσματος.
Ο Μητσοτάκης παίζει το χαρτί των μεταρρυθμίσεων
Σε όλες τις περιοδείες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει και ξαναλέει ότι τον περασμένο Ιούνιο ο ελληνικός λαός του έδωσε εντολή ρήξεων και τολμηρών αλλαγών, επισημαίνοντας ότι τους πρώτους δέκα μήνες της δεύτερης τετραετίας του, την υπηρετούν με συνέπεια.
“Υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα” είναι η μόνιμη επωδός του Πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι αύξησε τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, υλοποιεί μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση στηρίζοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο και επιτρέποντας την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ενώ γίνεται πράξη η νομιμότητα παντού, με παρεμβάσεις ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παρεμβάσεις γίνονται και στην υγεία, ενώ προηγήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ψηφιακή διακυβέρνηση και συνεχίζει με τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη.
Η ακρίβεια, όμως, δεν παίζεται…
Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, για το οποίο δεν υπάρχει γιατρικό μέχρι στιγμής, είναι η ακρίβεια, με την κυβερνητική απάντηση να είναι οι υψηλότερες συντάξεις και οι καλύτεροι μισθοί, που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν επαρκούν. Επομένως, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η καθημερινότητα των πολιτών, με την κυβέρνηση να μένει μετεξεταστέα σε αυτό το πεδίο, αφού οι πολυεθνικές εταιρίες κάνουν πραγματικά πάρτι στην αγορά.