Συνολικά οι παραπονούμενοι βουλευτές φέρονται να είναι 30
Με τον φόβο του γενικευμένου αντάρτικου στο εσωτερικό της ΝΔ έχει μάθει να ζει τους τελευταίους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς πέραν των “11” που συνασπίστηκαν για να ρωτήσουν σχετικά με τα κόκκινα δάνεια των πολιτών, αντίστοιχη πρακτική ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές που δεν διατηρούν καλές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.
Συνολικά οι παραπονούμενοι βουλευτές φέρονται να είναι 30, δηλαδή περίπου το 1/5 της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με το επόμενο διάστημα να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ως προς την κατάθεση ερωτήσεων που “πονάνε” και δημόσιων παρεμβάσεων που θα ενοχλήσουν περαιτέρω το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να ξεκινήσει κύκλος “μασάζ” για τους αντιδρώντες βουλευτές ώστε να πέσουν οι τόνοι. Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να ρίξει τους τόνους σημειώνοντας πως όσοι μιλούν για “εσωτερική αντιπολίτευση” και τριγμούς στην Κυβέρνηση, μάλλον ανακάλυψαν πολύ καθυστερημένα την δουλειά που κάνει μια σωστά οργανωμένη κοινοβουλευτική ομάδα και ποιός είναι ο ρόλος των βουλευτών.
Δεν κρύβεται η ενόχληση Χατζηδάκη και Μαξίμου
Αυτή οφείλει να είναι η επίσημη τοποθέτηση, γιατί πίσω από τις κλειστές πόρτες γίνεται ευρεία συζήτηση για το πως θα πέσουν τόνοι. Ιδίως από την στιγμή που οι ίδιοι οι βουλευτές που κατέθεσαν την παραπάνω ερώτηση καθιστούν σαφές ότι θα… επανέλθουν με νέες παρεμβάσεις. Γι’ αυτό, η απάντηση του Κωστή Χαζηδάκη ήταν “κοφτή” και όσοι διάβασαν πίσω από τις λέξεις διέκριναν την εμφανή ενόχλησή του, δεδομένου ότι οι “11” βουλευτές έχουν ψηφίσει τους σχετικούς νόμους που κατέθεσε η Κυβέρνηση.
Τι ισχύει με τα “κόκκινα δάνεια” στην Ελλάδα
Πάντως η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα το 2019 ήταν 40%. Και σήμερα 7,5%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς χρηματοδοτικούς φορείς ανέρχονται σε 70,4 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν το αντίστοιχα το 2019 ανερχόταν σε 92,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον στην ευρύτερη εικόνα του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρατηρείται ραγδαία βελτίωση σε ό,τι αφορά στη μείωση μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%.